De 10 populairste musea volgens Facebook

Musea voor beeldende kunst zijn moeilijk met elkaar te vergelijken.  De een richt zich voornamelijk op de oude meesters, de ander  weer meer op moderne kunst. Hoewel moeilijk vergelijkbaar, leek het me interessant om eens te kijken welke musea nu daadwerkelijk het populairst zijn op Facebook.  Internationaal gezien is het MoMA het populairst. Gezien het aantal Amerikanen op Facebook, lag dit ook wel enigszins in de lijn der verwachtingen. De grootste verrassing is wellicht toch dat van alle Nederlandse beeldende kunstmusea het Greenbox Museum of Contemporary Art from Saudi Arabia het populairst is.

De 10 populairste musea van Nederland:

 1. Greenbox Museum – 44.714
 2. FOAM – 15.950
 3. Van Gogh Museum – 15.617
 4. Stedelijk Museum Amsterdam – 13.355
 5. Witte de With – 6.976
 6. De Appel Arts Centre – 5.399
 7. Boijmans van Beuningen – 4.652
 8. Fotomuseum Den Haag – 4.135
 9. Rijksmuseum Amsterdam –  4.096
 10. Hermitage Amsterdam – 2.437

28-4-2011: De lijst is vandaag volledig herzien mede dankzij tips van Het Stedelijk Museum Amsterdam, MuseumSukkel en Mark, hiervoor mijn dank aan hen. Mochten er onverhoopt toch nog musea missen, dan kun je die mailen naar het adres in de colofon. Binnenkort in ieder geval meer over de huidige koploper: Het Greenbox Museum of ContemporaryArt from Saudi Arabia in Amsterdam. Momenteel wordt er gewerkt aan een completere lijst door Jim Richardson (en vrienden) van de ‘Museums on twitter’ lijst. Dit bericht zal geüpdate worden met een lijst van internationale musea voor beeldende kunst wanneer deze compleet is.

Lees ook:Nederlands museum populairder dan Louvre
Lees ook:Curator’s Choice: The Greenbox Museum
Lees ook:De 25 populairste musea op Twitter
Lees ook:Greenbox Museum krijgt concurrentie vanuit de VS
Lees ook:Graffiti kunstenaar ruim $200 miljoen rijker dankzij beursgang Facebook

10 Reacties // Reageer

10 thoughts on “De 10 populairste musea volgens Facebook

 1. mark

  Je hebt minimaal twee musea in Nederland gemist. Het Fotomuseum Den Haag – http://www.facebook.com/Fotomuseum- en het Nederlands Fotomuseum – http://www.facebook.com/nederlandsfotomuseum – hebben respectievelijke 3909 en 1271 personen die dat leuk vinden. Huis Marseille – http://www.facebook.com/pages/Huis-Marseille-Museum-voor-Fotografie/120116171351019?ref=ts – heeft er op dit moment 798, wat er net twee meer zijn dan het Groninger Museum op dit moment (796). Wat we in ieder geval kunnen stellen, is dat Nederlandse fotografie musea het goed doen op Facebook…

    /   Reply  / 
  1. Arjana de Bruin Auteur

   Beste Mark, Hartelijk dank voor je feedback, je hebt helemaal gelijk. Ik heb geprobeerd een zo compleet mogelijke lijst te verzamelen. Door veelheid aan musea op Facebook zijn deze er doorheen geglipt, evenals het GEM in Den Haag. Wat opvalt, is dat al deze musea meteen op de homepage een duidelijk zichtbare ‘vind ik leuk’ knop of een F van Facebook hebben, in tegenstelling tot sommige van de andere musea op de lijst. Nogmaals bedankt. Vr gr Arjana

     /   Reply  / 
  1. Arjana de Bruin Auteur

   Beste Museumsukkel, je hebt helemaal gelijk maar ik had het bedoeld als een lijst met musea voor beeldende kunst en dat is het NAI in mijn ogen niet. Daarom had ik bijvoorbeeld het Amsterdams Historisch museum (Amsterdam Museum) ook niet in de lijst opgenomen. Hartelijke groet, Arjana. Ps. Super initiatief met de museum Twitterlijst!

     /   Reply  / 
   1. MuseumSukkel

    Het blijft een lastige kwestie ik weet het, zijn er ook tegenaan gelopen met de museums-on-twitterlist. Wanneer is het een museum en wanneer niet?

    In bovenstaande lijst staat Kunsthal wel opgenomen terwijl zij officieel geen museum zijn. Als zij in de lijst zijn opgenomen, zouden ook onderstaande een plaats hebben bijvoorbeeld:

    Witte de With Centrum voor Beeldende kunst – 6963 likers
    De Appel Arts Centre – 5379 likers
    Nest Ruimte voor Kunst – 2038 likers
    TENT Rotterdam – 2010 likers
    BAK voor Actuele Kunst – 1011 likers

    Daarnaast heeft
    Kunsthal Kade Amersfoort – 2334 friends op FB.
    Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch 1787 friends op FB.
    Deze laatste zullen overgaan op een page gok ik omdat FB de organisatieprofielen allemaal aan ‘t verwijderen is.

    Maar goed het verandert allemaal met de dag natuurlijk. Keep it up!

      /   Reply  / 
    1. Arjana de Bruin Auteur

     Al doende leert men, er zitten onbewust toch snel meer uren in dan gepland. Ik heb in ieder geval wel weer veel ideeën opgedaan en zal op termijn een nieuwe lijst uitbrengen. Mag ik je vragen om daar naar te kijken voordat ik deze publiceer?

       /   Reply  / 
  1. Arjana de Bruin Auteur

   Wow, 44000 fans, ik moet ik eerlijk bekennen dat ik hier nog nooit van had gehoord. Bedankt voor de aanvulling.

     /   Reply  / 
  1. Arjana de Bruin Auteur

   Beste Willem, Ik wilde met de aanvullingen die ik heb gekregen vooral ook tonen dat verschillende kleinere kunstinstellingen het goed doen op het gebied van social media. Vr.gr. Arjana

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>