In the Picture: Carina Wagenaar

Carina Wagenaar staat In the Picture CREDITS: Carina Wagenaar

Iedere kunstenaar heeft zijn of haar eigen verhaal. De één stapte in de wereld van kunst, omdat hij of zij het gewoon leuk vond, de ander zag het als een roeping en weer een ander rolde er als vanzelf in. Al die kunstenaars vertellen een verhaal, een verhaal dat tot leven komt via de rubriek ‘In the picture’. Dit keer is er aandacht voor Carina Wagenaar.

Als jong meisje was Carina Wagenaar altijd al creatief bezig. Vooral textiel sprak haar enorm aan. “Ik was altijd al met materialen aan het rommelen en zag dat er overal wel wat van te maken viel.” Geboren in Alkmaar volgde ze na het atheneum dan ook de opleiding aan het Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, in de richting Textielvormgeving en Kunstgeschiedenis. “Daarna ben ik in de confectie-industrie werkzaam geweest bij verschillende bedrijven, waaronder Oilily en Bad Boy. Ook heb ik in de theatervormgeving gewerkt, zoals het ontwerpen en maken van kostuums en decors. “Nadat ik in Beuningen bij Nijmegen was beland en kinderen had gekregen, ben ik mijzelf verder gaan ontwikkelen binnen de kunst. Door veel te experimenteren kom je tot interessante nieuwe dingen”.

Faith by Carina Wagenaar

Medaillons

Door te experimenteren met Kunst, Mode en Design kwam zij tot interessante crossovers. Middels het maken van combinaties van textiel en organisch materiaal kwam zij bijvoorbeeld tot bijzondere kunstwerken als een top van koolwitjes of een soort maliënkolder van vliegen. Waar de laatste een stoer en middeleeuws uiterlijk heeft, lijkt de andere net op een poëtisch landschap. Nu heeft ze zich echter volledig toegelegd op het maken van levensgrote medaillons. “De afgelopen jaren heb ik geprobeerd een geheel te maken van alles waar ik mee bezig ben geweest. De medaillons zijn een soort van samenvloeisel geworden van alle inspiratiebronnen en disciplines waarvoor ik sta. Kunst, Mode en Design in één.” Geïnspireerd door life itself, natuur, cultuur en religie combineert ze bestaande waarheden tot bijzondere afbeeldingen. Grenzen worden opgezocht en ogenschijnlijke tegenstrijdige uitgangspunten worden gecombineerd. “Ik zoek de tegenstellingen op en daardoor probeer ik te verbeelden wat er in onze tijd speelt en verwonder ik mij over de ontwikkelingen en soms de vervreemding in de maatschappij. Op deze manier wil ik de gelaagdheid van de wereld laten zien. De levensgrote XXL Medaillons (1.5 x 1 x 0.2 m) hebben 3D patroonverhalen achter half bol glas. Ze symboliseren een verstilde levensloop, gevangen in een groot en modieus relikwie. De afbeelding bestaat uit vele kleinere objecten. Elk medaillon vertelt een uniek verhaal over de menselijke patronen van het leven. Ze hebben een stoere en eigentijdse uitstraling, met ook speelse en klassieke elementen. De inhoud is heel gedetailleerd. Ik ga op zoek naar de schoonheid van het bestaan van de mens en probeer dit in een nieuw patroon vorm te geven binnen het medaillon. Vaak zijn de medaillons symmetrisch opgebouwd. Ze bevatten weliswaar veel inhoud qua objecten, maar door de symmetrie stralen ze ook rust uit.”

Wheel of fortune by Carina Wagenaar CREDITS: Carina Wagenaar

Proces

Om een medaillon te maken is Carina wel even bezig. “Vaak heb ik al wel een thema in mijn hoofd, maar ben ik nog op zoek naar de juiste voorwerpen die ik kan gebruiken. Ik haal overal mijn spullen vandaan.” De medaillons worden door Carina ontworpen en vormgegeven, maar inmiddels werkt ze voor de totale afwerking samen met andere experts. “Ik bepaal zelf hoe iets wordt vormgegeven, maak zelf het ontwerp, maar voor het maken van bijvoorbeeld het glas voor het medaillon heb ik hulp ingeroepen. Dat is zo’n speciaal proces, het maken van een ovaal rond geblazen acryl glas; dat kan ik zelf niet. Het was een stap verder in mijn eigen ontwikkeling als kunstenaar. Door anderen bij je proces te betrekken en hun expertise toe te laten, zorg je ervoor dat het eindproduct super wordt! Nadat ik wist dat het goed was, was ook de hoogste tijd gekomen om met dit werk naar buiten te treden; 2015 was het goede jaar daarvoor!”

 

Kunst, Mode en Design; de combinatie voor Carina CREDITS: Carina Wagenaar

Zichtbaarheid

“De medaillons zijn duidelijk mijn werk; ze weerspiegelen mijn stijl. Dit jaar heb ik gebruikt om de zichtbaarheid rondom mijn werk te vergroten.” De tijd was er ook echt rijp voor, getuige de alleen maar lovende reacties op haar werk. Tijdens exposities in het Dutch Design Hotel Artemis in Amsterdam, de beurs op Art Zaanstad en de expositie bij Art Square op het Museumplein in Amsterdam kreeg zij de positieve bevestigingen van een internationaal publiek. Inmiddels wordt haar werk op veel meer plaatsen getoond, zoals de kunstbeurs in Knokke, de beurs in München en tijdens de VT Wonen & Design Beurs 2015 en op het designterras in de RAI Amsterdam. Ook was zij één van de 20 genomineerden van de Van Gogh Wedstrijd van het Van Goghmuseum in Amsterdam in samenwerking met AVROTROS. Vanaf 20 november 2015 tot en met 8 januari 2016 zal het al eerder voor de Van Gogh- prijs genomineerde werk: ‘Letters to Theo’ in het Hilton in Parijs tentoongesteld worden.

Een detail van een van de medaillons van Carina CREDITS: Carina Wagenaar

Particularia in Universalia/details in het geheel

Het werken aan de medaillons is nu haar core business . ‘Ik heb daar nog zoveel ideeën over om verder uit te werken; daar kan ik nog een tijd mee voort. Ook zie ik een combinatie van de mode elementen in combinatie met de binnenkant van het medaillon nog wel eens gebeuren; inspiratie zat!” Hoewel het Carina’s binnenwereld is die via de medaillons naar buiten komt, spreekt het mensen toch op hun eigen manier aan. “Iedereen ziet er wat anders in en ziet een eigen verhaal in de medaillons. Misschien komt dit door de details in de medaillons. Ook al zijn ze klein, ze zijn net zo belangrijk. Het zijn vaak en juist de kleine dingen die er toe doen. De vele details in de medaillons zijn er dan ook niet voor niets; het staat symbool voor de werking van de details in het geheel. Ons leven bestaat ook uit heel veel details, die er toe doen. Mensen zien vaak de grote lijnen, en vergeten die details, die uiteindelijk zo belangrijk zijn.”

Wil je meer weten over Carina? Kijk dan op www.carinawagenaar.nl. Ben of ken je een kunstenaar die ook In the Picture hoort, meld je dan aan via [email protected]

Lees ook:In the picture: Angelique van den Hout
Lees ook:In the picture: Daniëlle Frenken
Lees ook:In the picture: Davitha van de Kuilen
Lees ook:In the Picture: Jan-Carel Koster
Lees ook:In the picture: Speksteen-creaties van Antje den Os

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>