In the Picture: Ward’s Art

Simone Giele bij Ward’s Art CREDITS: Ward’s Art

Iedere kunstenaar heeft zijn of haar eigen verhaal. De één stapte in de wereld van kunst, omdat hij of zij het gewoon leuk vond, de ander zag het als een roeping en weer een ander rolde er als vanzelf in. Al die kunstenaars vertellen een verhaal, een verhaal dat tot leven komt via de rubriek ‘In the picture’. Dit keer is er aandacht voor Ward’s Art van Simone Giele, een bijzondere bijdrage binnen deze rubriek.

Ward’s Art is niet echt een kunstenaar in de zin van het woords, al is het wel  gestart met de kunst van een kunstenaar: de kunst van Ward van der Abeelen, een inmiddels overleden schilder uit Baarn. Ward’s Art is een concept waarbij kunstenaars worden gepromoot en kunst op laagdrempelige manier wordt aangeboden.  Het is een initiatief van Simone Giele.

Oom Ward, de basis van Ward’s Art CREDITS: Ward’s Art

Niet verstoffen

“Ward’s Art is vernoemd naar mijn oom, Ward van der Abeelen. Hij was kunstenaar en werkte in een tijd waarin het duur was om op om canvas en doek te schilderen. Veel van zijn werken  zijn dan ook gemaakt op karton en papier. Hij zei zelf altijd dat hij kunstenaar was en geen handelaar en was niet actief in het verkopen van zijn werken.  Toch vond hij het wel zonde als zijn werken of die van andere kunstenaars op zolder zouden verstoffen. Mensen moesten van kunst kunnen genieten. Ik wist natuurlijk wel dat mijn oom schilderde. Zolang ik me kan herinneren kregen we altijd handgemaakte kerst- en verjaardagskaarten en de herinneringen van de vakanties bestonden vooral uit schetsen en tekeningen in een plakboek en veel minder uit foto’s. Mijn oom Ward werkte eerst bij een bank en ging toen naar de Rietveld Academie, waarna hij docent tekenen/handvaardigheid werd op een middelbare school. Hij schilderde altijd naast zijn werk. Na zijn pensionering ging hij zich daar nog meer op richten. Ward schilderde het liefst mensen met een passie. In zijn oeuvre komen dan ook veel sporters en muzikanten voor.  Hij had op een gegeven moment zo’n 200 werken, maar omdat hij op leeftijd raakte, werd het te lastig voor hem om zelf zijn werken te verkopen. Ik ben toen zijn schilderijen en die van een tante, die ook schildert, op markten gaan aanbieden.”

Een impressie van de winkel van Ward’s Art CREDITS: Ward’s Art

Platform

Daarna ging het balletje rollen. Simone, destijds zonder baan, vond een nieuwe uitdaging in het uitrollen van een online verkoopplatform voor kunstenaars onder de naam van haar oom, Ward’s Art. De benaderde kunstenaars reageerden enthousiast, maar  gaven ook aan op zoek te zijn naar iemand die onderscheidend werkte.  Zo ontstond het plan om online en fysieke verkoop te gaan combineren en bij beide verkoopkanalen de nadruk te leggen op de promotie van de kunstenaar, want daar was het immers allemaal om te doen. Wat begon met een paar kunstenaars is inmiddels uitgegroeid tot een  fysieke winkel  en een online galerie (in opbouw) waaraan  53 kunstenaars meedoen. “Ze komen uit heel Nederland, van Emmen en Dedemsvaart tot Baarle-Nassau en Maastricht. In het eerste jaar ben ik alle kunstmarkten af gegaan om deelnemers te werven, maar nu weten ze me steeds vaker zelf  te vinden. De keuze voor Barneveld heeft veel te maken met de activiteiten van Ward’s Art. Tijdens de Landgoedmarckt in Barneveld kwam ik in contact met de burgemeester van die plaats. Die vond het initiatief echt iets voor Barneveld en adviseerde me om met de centrummanager in gesprek te gaan. Zij zou mij wellicht aan een pand kunnen helpen. Omdat Barneveld mooi centraal in het land ligt en de plaats me aansprak ben ik hier op in gegaan, wat resulteerde in een mooi pand aan het Dijkje. Op 28 november 2014 is de winkel open gegaan en we vieren dus spoedig ons eerste jubileumjaar.”

Een van de kunstwerken, een pentekening van een slak CREDITS: Ward’s Art

Kunstig

Voor Simone is Ward’s Art de verwezenlijking van de wens van haar oom, maar ook die van andere kunstenaars. “Ik ben zelf geen kunstenaar,  ik ben hooguit ‘kunstig‘ in het verkopen.  De deelnemers van Ward’s Art vormen samen een  platform waarop unieke en handgemaakte items bereikbaar gemaakt worden. Hierbij staat de promotie van de kunstenaars voorop. Ik promoot ze via de website, maar ook door flyers in de winkel.  Ik geef bezoekers van de winkel  informatie over elke kunstenaar, weet hoe hun werk tot stand komt, maar ook wat voor werk ze willen en kunnen maken.  Feitelijk ben ik een soort intermediair, waarbij ik kunstenaars en kopers probeer te koppelen. Dit kan resulteren in het kopen of bestellen van een werk, maar ook in het volgen van workshops die door deelnemende kunstenaars in de winkel gegeven worden. Bij Ward’s Art kiezen we er bewust voor om kunstitems van cadeauprijs tot wat duurder aan te bieden, zodat een uniek en handgemaakt werk binnen ieders bereik ligt. Veel mensen hebben ons  al ontdekt als een mooie cadeauwinkel, waar je altijd wat origineels kan vinden. We laten zien dat kunst echt niet altijd duur hoeft te zijn.”

De draadfiguren van Lidy Ponte CREDITS: Ward’s Art

Blij

Als platform is Ward’s Art voor de 53 aangesloten kunstenaars in ieder geval een ideale mogelijkheid om hun werken aan de man te brengen. “De kunstenaars huren net als bij een aantal andere concepten een plek bij me, waar ze hun werken neer kunnen zetten of hangen. Ze zijn echter geen nummer. Ik weet wie ze zijn en wat ze maken en draag dat ook uit naar de bezoekers en kopers. Er is een speciaal informatiebord, waarop de kunstenaars middels flyers voorgesteld worden. Bij elke verkoop gaat een flyer van de kunstenaar mee, wat volgens de klanten een cadeautje nog net iets bijzonderder maakt.”  Een aantal producten verkopen enorm goed in de regio Barneveld. “Zo scoren de keramieke kippen van Lorraine Mac Leod hoog, wellicht omdat dit toch ook wel een kippenregio is. Maar ook de vogelhuisjes van Joop van Ulden of de vogels  van Martin Langezaal zijn populair. Er zijn ook bijzondere producten bij, zoals oud bestek dat door de Bestekgek is omgezet in kunstwerken en sieraden en de draadfiguren van Lidy Ponte. Ik kan kunstenaars wat betreft verkopen overigens geen garanties geven, maar wel de belofte dat ik me volledig in zal zetten om ze te promoten. Dat de winkel een succes is, is te merken aan de mond-tot-mondreclame. Dagelijks komen er mensen binnen, omdat iemand gezegd had dat dit zo’n leuke winkel is. Onze klantenkring breidt zich steeds verder uit. Voor mij blijft het de uitdaging om zowel de kunstenaars als de klanten blij te maken. Dat is waar het voor mij om gaat.”

Ward’s Art is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Op vrijdag is het koopavond tot 21.00 uur. Ward’s Art is gevestigd aan het Dijkje 5-7 in Barneveld. Kijk voor meer informatie op www.wardsart.nl.

Wil je ook meedoen aan In the Picture? Neem dan contact op via [email protected]!

Lees ook:Stedelijk Museum en MTV werken samen
Lees ook:Arqontanporin: een mix van woord en beeld
Lees ook:Christie’s veilt meesterwerken van Francis Bacon
Lees ook:Boodschappen bij de kunstsuper van Lucy Sparrow
Lees ook:CODA Museum zet in op Natuurkracht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>