In the Picture: Het Blauwe Uur van Anook Cléonne

Hell is well colored, in the end we’re all alone
pastel op papier, 2015
125 x 300 cm
CREDITS: Anook Cléonne

De rubriek In the Picture staat nog steeds ‘on hold’, maar dat betekent niet dat Kunst.blog.nl stil zit. Soms komen er persberichten binnen waar je toch iets mee wilt doen en die eigenlijk heel goed binnen In the Picture zouden passen. Zoals kunstenares Anook Cléonne. Cléonne maakt in complete eenzaamheid in Portugal, zes weken lang, zeer grote tekeningen. De tekeningen worden gemaakt naar aanleiding van interviews die ze met inspirerende mensen hield over hun persoonlijke kantelmomenten.

In de Alentejo in Zuid-Portugal, in een gastatelier met fantastisch uitzicht, maar zonder buren of internet, is Anook op een missie. In een wereld van slechts zonsopkomsten, een subliem landschap, zonsondergangen en de Melkweg, legt ze de beslissende momenten uit levens van mensen die ze in Nederland interviewde, vast in reusachtige, delicate tekeningen.

Iedereen kent die momenten van uiterste klaarheid, waarop de richting die men moet volgen in het leven, plots duidelijk wordt. Soms met een luide klap, soms met een fluistering of een traan. Waarom besloot je te gaan dansen, de wereld te bereizen, van baan te veranderen, alle materiële bagage overboord te zetten? Wat deed je besluiten, wat kantelde je denken? Anook noemt deze momenten van helder inzicht Het Blauwe Uur.

Terug in Nederland gaat Anook door met de interviews en het betekenen van de uit- en inzichten daarvan. Neelie Smit, een zwerver, Herman Wijffels, Louise Fresco, een monnik en vele anderen staan op haar lijst.

Op de grootste schaal die mogelijk is in het kleine huis in Portugal, probeert Anook het licht zelf tot leven te brengen. Het schijnt en overdondert. Het straalt als een diamant, wachtend om te worden ontdekt. Aanschouw de tekeningen zelf en word meegesleurd.

Het werk van Anook Cléonne is nu te ontdekken in de weekenden gedurende de maand mei in De Refter aan de Rijksstraatweg 37 in Ubbergen. Later dit jaar geeft Anook een boek uit met al het werk en bevindingen van het Blauwe Uur.

BRON: Persbericht Anook Cléonne - Het Blauwe Uur

 

 

 

Lees ook:Excuses voor een dag geen berichten
Lees ook:Oproep: nieuwe kunstenaars gezocht voor rubriek In The Picture
Lees ook:Kunstzinnige Kerstcadeautips
Lees ook:Vanaf volgende week een nieuwe reeks ‘In the Picture’
Lees ook:Eerste overzichtstentoonstelling Adriaen van de Velde in Rijksmuseum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>