Google Doodle voor Alejandro Obrégon

De eer voor Alejandro Obrégon met een Google Doodle

De wereld kent veel kunstenaars en heeft veel kunstenaars gekend. Het is onmogelijk al deze kunstenaars elke dag te eren, te benoemen, te beschrijven of op andere wijze aandacht te geven. Toch is er een middel om dit te doen: via de Google Doodle! Zo heeft Google de Colombiaanse schilder Alejandro Obrégon geëerd op wat zijn 93e geboortedag zou zijn geweest. 

Alejandro Obrégon werd geboren op 4 juni 1920 in het Spaanse Barcelona en overleed op 11 april 1992 in het Colombiaanse Cartagena de Indias. Alejandro Obrégon, wiens volledige naam Daniel Alberto Alejandro María de la Santísima Trinidad Obregón Roses luidde, wist al redelijk vroeg dat hij kunstenaar wilde worden. In 1939 studeerde hij kunst in Boston en in 1948 werd hij het hoofd van de school voor de fijne kunsten in Santafé de Bogotá. Hier werd hij geïnspireerd door de fresco’s van Pedro Nel Gómez en Santiago Martinez Delgado.

In 1945 had hij zijn eerste expositie. Deze expositie en ook de twee volgende leidden tot veel aandacht in de pers. In 1949 vertrok hij naar Parijs en exposeerde in landen als Duitsland, Frankrijk en Zwitserland. De werken van Obrégon worden gekenmerkt door een enorme visualiteit. Kleur en geometrische vormen spelen de hoofdrol in zijn werken. Zijn werk wordt vaak gezien als abstract, terwijl er tegelijkertijd toch nog genoeg details zichtbaar zijn om het niet abstract te maken en juist vormelijk te zien. De werken zijn vaak typisch voor de Colombiaanse kunst, waardoor Obrégon ook echt gezien wordt als een Colombiaanse kunstenaar, ondanks zijn periodes die hij elders in de wereld doorbracht. Obregón behoorde samen met Enrique Grau, Fernando Botero, Eduardo Ramírez Villamizar en Édgar Negre tot de Grote Vijf van Colombia in de kunst.

Lees ook:Google Doodle binnenkort in het museum
Lees ook:Google Doodle voor Audrey Hepburn: bron van inspiratie voor de kunst
Lees ook:Google toont liefde voor kunst
Lees ook:Google Doodle voor 33ste Internationale Museumdag? + De kunst doodles 2001-2009
Lees ook:Google Doodle: Anne Ancher

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>