Prins Claus Laureaat 2013 Óscar Muñoz opent eigen expositie

Óscar Muñoz bij de opening van zijn expositie FOTO: Maarten van Haaff

De Colombiaanse kunstenaar Óscar Muñoz heeft zijn eigen expositie geopend in de Prins Claus Fonds Galerie in Amsterdam. Vanaf 17 april tot 1 augustus zullen werken van Muñoz te zien zijn. De betreffende expositie heet ‘portrait(self)portrait’ . De kunstenaar staat bekend om zijn bijna poëtische werken. Muñoz maakt gebruik van non-conventionele fotografische en mechanische print-technieken en video. Met behulp van ongebruikelijke technieken en een geraffineerd esthetisch gevoel maakt hij indringende kunstwerken, die vragen opwerpen over het paradoxale mensbeeld en over de broze, vluchtige aard van waarneming, identiteit en geheugen. Daarbij maakt hij gebruik van simpele, maar vluchtige materialen, als menselijke adem, water en stof. In de expositie wordt een deel van Muñoz’ werken getoond. Onder meer The Game of Probabilities, Re/trato, Narcisus, Line of Destiny, The Cyclop’s Gaze, Sedimentations en Solitary Editor zullen geëxposeerd worden.

Óscar Muñoz kreeg in 2013 het Laureaat van het Prins Claus Fonds. Zijn werken hangen in grote gerenommeerde musea als het Tate Modern in Londen en het MoMa in New York. In zijn thuisland Colombia is hij bovendien mede-oprichter en artistiek directeur van Lugar a Dudas (Ruimte voor twijfel, 2006) in Cali. Dit is een voor iedereen toegankelijk centrum in Cali met een archief, bibliotheek, kunstenaarsverblijven en een lab voor onderzoek en kritische analyse, dat de plaatselijke cultuur nieuw leven heeft ingeblazen. Muñoz kreeg het Laureaat wegens zijn originele, diepzinnige en poëtische kunstwerken over de vergankelijkheid van het bestaan, over geheugen en geschiedenis. “Omdat hij met grote inzet en toewijding mensen bewust maakt van zowel de kracht als de kwetsbaarheid van het beeld, in een context van geweld en verdwijningen. Hij wordt geëerd wegens zijn streven om op een toegankelijke en bedrieglijk eenvoudige manier complexe ideeën over te brengen en zo de grenzen van de beeldende kunsten te verruimen. En omdat hij als bekende intellectueel zo ruimhartig jongere generaties inspireert en de ontwikkeling van hedendaagse cultuur bevordert.”

De expositie van Óscar Muñoz is helaas gesloten op Goede Vrijdag en Tweede Paasdag, maar vanaf 22 april tot en met 1 augustus kunt u gewoon terecht bij de Prins Claus Fonds Galerie aan de Herengracht 603 in Amsterdam. De galerie is op zaterdag en zondag gesloten. Op werkdagen kunt u er terecht van 10.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

Lees ook:Newsha Tavakolian wint Prins Claus Prijs 2015
Lees ook:Africa out Loud: muziek, architectuur en kunst vanaf het Afrikaanse continent
Lees ook:Glimp naar de toekomst: Africa Out Loud!
Lees ook:Paasconcert in Groninger Museum
Lees ook:Kunst kopen op de KunstRAI met de KunstKoop

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>