Mark Manders exposeert in Zeno X

Mark Manders, Yet Untitled Head, 2014 BEELD: Zeno X Gallery, Antwerp

De Nederlandse kunstenaar Mark Manders exposeert een deel van zijn werken vanaf 23 april tot en met 31 mei bij Zeno X Gallery in het Antwerpse Borgerhout. Manders is vooral bekend om zijn sculptuurachtige ontwerpen. Deze vertonen een vorm van tijdloosheid en universaliteit door gebruik te maken van archetypische vormen en herkenbaar ogende materialen zoals klei, staal en hout.

Sinds de late jaren ’80 is Manders in ontwikkeling als kunstenaar, waarbij hij eigenlijk toch een consistent oeuvre heeft gerealiseerd. Elk werk van Manders is een ‘Selfportrait as a building’, oftewel een oeuvre als een fictief gebouw, onderverdeeld in afgebakende kamers en niveaus, waarvan de omvang en de vorm nooit precies te definiëren zijn. Tijdens de expositie zult u onder meer zelf gemaakte meubelen zien, bronzen sculpturen van dieren en gefragmenteerde menselijke figuren en vormen, tekeningen en objecten voor dagelijks gebruik. Ook machines en fabrieksschoorstenen komen langs in de expositie. Voor het eerst wordt de installatie ‘Staged Android (reduced to 88%)’, die hij realiseerde voor Documenta 11 (2002), in België getoond. Manders is na de presentatie in Kassel aan dit werk blijven werken en de installatie is nu, 12 jaar later, voltooid. De tentoonstelling wordt uitgebreid met nieuwe sculpturen en installaties die, zoals steeds in het werk van Manders, referenties bevatten naar het verleden, het heden en de toekomst.

Het is niet voor het eerst dat Mark Manders exposeert in Zeno X. Hij werkt al samen met de galerie sinds 1994. Maar internationale galerie-ervaring heeft Manders ook. Hij heeft solo-tentoonstellingen gehad in het Art Institute Chicago en The Renaissance Society in eveneens Chicago, maar ook in het Berkely Art Museum en The Irish Museum of Modern Art in Dublin. Momenteel is het werk van Mark Manders bovendien het onderwerp van een groot Amerikaanse retrospectief, georganiserd door Hammer Museum in Los Angeles en het Aspen Museu of Art. Ook in The Walker Art Center in Minneapolis en Dallas Museum of Art zal dit retrospectief te zien zijn. Ook komen er nog solo-tentoonstellingen aan in Mexico City, Dublin en Turijn. De werken van Manders zijn ook opgenomen in vaste collecties bij The Art Institute of Chicago; Carnegie Museum of Art, Pittsburgh; Kunsthaus Zürich, Museum of Modern Art, New York; Museum of Contemporary Art, Los Angeles; Pinakothek der Moderne, Munich; Stedelijk Museum en het Philadelphia Museum of Art.

 

Lees ook:Mark Manders krijgt Heinekenprijs
Lees ook:Art Institute Chicago is beste museum volgens TripAdvisor
Lees ook:Zeno X exposeert: Jan de Maesschalck en Anton Corbijn
Lees ook:Mark Manders en 50 anderen in New York
Lees ook:Freaky Street Art van Mark Jenkins

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>