Nog slechts anderhalve dag resteert voor de pop-up expositie S|2 x NL, een exclusieve tentoonstelling bij Sotheby’s Amsterdam. Ten tijde van het Amsterdam Art Weekend eind november werd deze expositie geopend en sinds 30 november is deze alleen nog op afspraak te bezichtigen. Kunst.blog.nl nam zelf een kijkje en werd niet teleurgesteld!
S|2 x NL is de inaugurele tentoonstelling georganiseerd door Sotheby’s S|2 galerie voor hedendaagse kunst in Nederland. Het is voor het eerst dat deze galerie in Nederland een pop-up expositie organiseert. Volgens Sasha Stone, Specialist Modern and Contemporary Art bij Sotheby’s Amsterdam, heeft Sotheby’s in New York, Hong Kong en Londen eigen galeries en is het pop-up-traject nog nieuw. “Deze expositie is nieuw in Nederland, maar als pop-up is de galerie reeds in onder meer San Francisco en Los Angeles geweest.”
Digitale techniek
S|2 x NL toont nieuwe schilderijen en beelden van vier jonge, opkomende hedendaagse kunstenaars. “Dit zijn allemaal jonge kunstenaars, van om en nabij de 30 jaar. Alle vier zijn ze actief op het gebied van de kunst waarbij digitale technieken een grote rol spelen. De één maakt gebruik van digitale technieken in de voorbereiding van het werk, de andere gebruikt de techniek zelf om een en ander tot leven te brengen. De selectie van deze vier kunstenaars, waaronder Matteo Callegari (1979, Italië), Austin Lee (1983, VS), Michael Manning (1985, VS) en Rafaël Rozendaal (1980, Nederland), is gemaakt en voorgedragen door collega’s uit New York. De vier werken ook allemaal voor een groot deel vanuit de VS. Wij vinden dat de werken van deze kunstenaars goed passen bij de kunst zoals die in Nederland gewaardeerd wordt. Het is vernieuwende kunst en het spreekt mensen aan.”
Verkoop
Dat het mensen aanspreekt, blijkt wel uit het feit dat enkele van de werken, zoals die getoond worden op de eerste verdieping van Sotheby’s Amsterdam aan de Emmalaan, al verkocht zijn. “Een koper was zo blij met het werk, dat deze het werk ook direct heeft meegenomen. Dit werk van Austin Lee, een acryl op canvas genaamd ‘Hug’ is dan ook niet meer te zien hier. Maar er zijn meerdere werken verkocht, waaronder Lenticular Painting Into Time 14.09.14 van de Nederlandse kunstenaar Rafaël Rozendaal.” Alle vier de kunstenaars behoren tot de nieuwe generatie kunstenaars. ”Ze hebben de afgelopen jaren allemaal naam voor zichzelf gemaakt op het internationale toneel; ze zijn allemaal dus al ‘ergens’, hebben zichzelf al bewezen. Deze tentoonstelling is echter de eerste presentatie in Nederland van het werk van Callegari, Lee en Manning.”
Lenticular Painting
De enige Nederlandse kunstenaar binnen het geheel is Rafaël Rozendaal. “Rozendaal werkt vooral vanuit de VS, New York, en kan gezien worden als de wegbereider van de nieuwe generatie kunstenaars. Hij is ook voor een deel de ontdekker van Austin Lee, de andere kunstenaar die hier werken heeft hangen. Waar Rozendaal vooral startte met kunst in websites, heeft hij nu de kunst van de websites ook overgebracht in fysieke werken. Lenticular Painting is hiervan een voorbeeld. Vanaf steeds weer een andere positie oogt dit werk anders, het verandert met je mee.” Juist het feit dat in dit werk de kunst van het digitale weergegeven wordt in een fysieke vorm intrigeert dan ook enorm. Het is alsof je jezelf terugziet in je jeugd, waarbij je holografische elementen op plastic in handen had en zo een eigen wereldje kon vormen, waarbij je gefascineerd werd door de beweging van het materiaal. Materiaal dat je steeds weer iets anders liet zien, naar gelang de beweging van het materiaal. Geen wonder dan ook dat dit paarse werk van Rozendaal al snel verkocht werd en dus binnenkort in het bezit van een liefhebber zal zijn.
3D-printing
Austin Lee is echter net zo’n bijzondere kunstenaar. Zoals gezegd is Lee enigszins ontdekt door Rozendaal, maar hun basis qua digitale techniek is anders. “Lee baseert zijn werk op digitale prints. Hij maakt veel schetsen op bijvoorbeeld zijn iPad en vertaalt die schetsen naar fysieke werken. Hij prepareert als het ware geairbrushte doeken op een scherm met gebruik van digitale functies als ‘augmented reality’. Daarbij maakt hij onder meer gebruik van spraypaint. Hij is de enige die wat figuratief werkt. Maar hij maakt niet alleen schetsen op digitale dragers om die om te zetten naar fysieke werken. Hij maakt ook sculpturen met behulp van 3D-printers. Door middel van een mechanisch proces ontstaan zo 3D-sculpturen, die hij vervolgens handmatig aanpast door gips aan te brengen en met spraypaint een mooi kleurverloop realiseert.”
Touchscreen
Michael Manning is de volgende kunstenaar binnen S|2 x NL. “Deze kunstenaar is net als de andere drie bezig met digitale technieken, maar bij hem is het feitelijk geheel digitaal. Hij werkt op een touchscreen en schildert hier als het ware op. De prints die hij op deze manier maakt, worden vervolgens op canvas gedrukt.” Wie echter kijkt naar de werken van Manning zou bijna zweren dat het toch gewoon een werk is op basis van acryl op canvas. En dat kan ook kloppen, want Manning maakt ook gebruik van acryl. “De ondergrond van de canvas is geheel gedrukt, het is dus echt de gedrukte print die hij maakte op zijn computer. Maar door middel van transparante acryl kan hij het digitale toch als authentiek handwerk laten ogen. Hij volgt met de penseel precies de print die op de print staat, waardoor de kleuren nog meer naar voren komen. Pas als je heel goed kijkt zie je dat het echt om een print gaat en niet om een werk geheel van acryl.” De werken van Manning kenmerken zich bij de S|2 x NL-galerie door hun grootte. Met een grootte van 244 bij 183 voor het werk Little Lies en 183 bij 122 voor Hand On Your Heart is het werk van Manning dan ook niet voor alle ruimtes geschikt. Het werk komt het beste tot recht aan een effen, ruime muur, zodat het werk de muur echt tot leven brengt.
Renaissance
Tot slot is er Matteo Callegari. “Deze Italiaanse kunstenaar is een bijzondere. Hij maakt gebruik van afbeeldingen van werken uit de Renaissance, maar bewerkt deze digitaal tot er feitelijk niets anders resteert dan lijnen, een soort schilderkunstige matrices. Feitelijk kun je hierdoor niet meer afleiden hoe de originele afbeelding er uit ziet, omdat als het ware wordt ingezoomd op die afbeelding. Vervolgens bewerkt Callegari deze lijnen verder. Hij brengt ze over op doek met acryl in de onderlaag en zet er vervolgens met onder meer gesso en acryl een andere laag bovenop. Als je goed naar zijn werk kijkt zie je de finesses van de kunstenaar in zijn penseelstreken om het werk in te kleuren.”
Toekomst
Met S|2 x NL, samengesteld door Sotheby’s Nicholas Cinque, wordt meer dan ooit duidelijk in hoeverre techniek een rol speelt in de hedendaagse kunst. Door digitale technologieën is de traditionele kunstenaarspraktijk aanzienlijk uitgebreid. “Met S|2 x NL hebben wij de kans een aantal van de meest interessante opkomende kunstenaars van dit moment een nieuw, internationaal podium te bieden. Deze kunstenaars zijn allemaal voorstanders van de technologie en de artistieke mogelijkheden die daaruit voortvloeien. Zij tonen ons een glimp van de toekomst van de kunstenaarspraktijk.” Gezien de positieve respons op S|2 x NL en het feit dat er ook werken verkocht zijn, lijkt de toekomst voor een vervolg van deze pop-up expositie in Amsterdam, dan waarschijnlijk met andere kunstenaars, bijna veilig te zijn. “Wij zouden het in ieder geval erg leuk vinden om nog een keer een pop-up expositie te mogen huisvesten.”
Meer informatie over de expositie vindt u hier. Bel voor een afspraak naar 020-5502200.
Lees ook:Sotheby’s Amsterdam presenteert S|2 x NL
Lees ook:De geboorte van de digi-kunstenaar
Lees ook:British Museum gaat voor kopie in Minecraft
Lees ook:Damien Hirst vanaf €9,-
Lees ook:Digitale kunst aan de muur