De nieuwsgierigheid van jonge kunstenaars bij Galerie Pouloeuff

Merel van Engelen Ghost Town Oil and Acrylic on Canvas 190x170cm 2015 CREDITS: Galerie Pouloeuff

In Galerie Pouloeuff zal vanaf 13 november een expositie te zien zijn van vier jonge kunstenaars. De expositie ‘Nieuwsgierigheid’ staat geheel in het teken van werken die iets vertrouwds hebben, maar tegelijk de nieuwsgierigheid opwekken. Alle werken hebben iets wat het bekijken waard is om daadwerkelijk te zien en te begrijpen wat er te zien valt.

Iedereen ziet een andere waarheid, terwijl we allemaal naar hetzelfde kijken. Het maakt nieuwsgierig. Die nieuwsgierigheid weten Merel van Engelen, Inge van Heerde, Mayke Verhoeven en Ruben Jager te vangen in hun werk.

De schilderijen van Merel van Engelen zijn kleurrijk, uitdagend en speels. De strakke lijnen en de losse verftoetsen vormen samen het beeld. De toeschouwer zal langer dan enkele minuten moeten blijven kijken om de schilderijen volledig te ontdekken met zijn of haar ogen. Haar werk gaat over ervaringen van een moment, vertegenwoordigd in het hier en nu.  Zij kiest onderwerpen uit haar direct waarneembare omgeving. De voorstellingen zijn vertrouwd voor de meesten van ons.  Maar ze schildert de voorstellingen zodanig, dat  het ons in staat stelt opnieuw en beter te kijken naar het alledaagse.

Inge van Heerde zoekt in haar fotografiewerk het spanningsveld tussen normaal en abnormaal. Wat is ‘normaal’ eigenlijk en wanneer wordt iets ‘abnormaal’? Haar foto’s hebben een onheilspellende en onvoorspelbare sfeer. Het spanningsveld tussen normaal en abnormaal  zoekt van Heerde op in haar werk. Zij wordt geïnspireerd door mensen om haar heen die dingen op verschillende manieren waarnemen en bekijken. Zij put inspiratie uit gekheid en ‘het waanzinnige’ en stelt zich altijd de vraag: is dit inderdaad gekheid en waanzinnig? Wie bepaalt dat eigenlijk? Misschien zijn de mensen die in onze maatschappij als gekken worden bestempeld wel juist de genieën van de wereld.

Mayke Verhoeven combineert haar gipsen beelden met gevonden voorwerpen met elk een ander verhaal, die samen weer een nieuw verhaal vormen. Het levert verstilde en mysterieuze installaties op met herinneringen aan levensgeschiedenissen van lang geleden. Je kunt je afvragen wie hier geweest zijn, wanneer je een van haar ensceneringen betreedt. Verhoeven is gefascineerd door hoe wij onze herinneringen koesteren, conserveren.

De objecten van Ruben Jager hebben een zeer bijzondere huidstructuur. Het geeft een herkenning, maar blijkt toch niet te zijn waar het op lijkt. Het is een spel van ontdekking waarbinnen de puzzelstukjes steeds van vorm veranderen; een proces van creatie, reflectie, en verwondering. Door de jaren heen groeide zijn passie voor het verkennen en verklaren van de wereld uit tot een blik die meer tracht te omvatten dan enkel de natuur; een blik die wordt gekenmerkt door een speelse onderzoekendheid, en die manifesteert als kunstenaarschap.

Tijdens de officiële opening is er gelegenheid om de exposanten persoonlijk te ontmoeten. Om 15.00 uur zullen zij iets vertellen over hun werk. Werken van exposerende kunstenaars in de galerie in Naarden zullen ook te zien zijn in Laren. Vanaf 13 november zijn er van Merel van Engelen en Inge van Heerde werken te zien. Daarnaast is er ook ruimtelijke werk van Rosa Marijn Oostveen. De expositie is te zien van 13 november 2015 tot en met 3 januari 2015, vrij en za van 11.00-17.00 uur, zo van 12.00-17.00 uur.

Galerie Pouloeuff is een initiatief van de Keep an Eye Foundation. De Keep an Eye Foundation houdt de ogen open voor jonge, veelbelovende talenten. Deze getalenteerde kunstenaars, muzikanten, ontwerpers en filmmakers krijgen dankzij verschillende beurzen, prijzen, shows en festivals de kans om hun talent te ontwikkelen, nieuwe mogelijkheden te creëren en bovenal hun creatieve dromen te verwezenlijken: www.keepaneye.nl.

BRON: Persbericht Galerie Pouloeuff

Lees ook:Op zomerreis met Galerie Pouloeuff
Lees ook:Galerie Pouloeuff geeft kunstwerk weg voor 5-jarig jubileum
Lees ook:Kunst van Friesland tot Limburg
Lees ook:Cultuurminister exposeert beelden
Lees ook:Prooidieren in Tilburg

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>