De visie van Peter Lindbergh op modefotografie

Peter Lindbergh behoort al veertig jaar lang tot de meest invloedrijke modefotografen. Sinds de jaren ’80 is zijn pure zwart-wit fotografie beeldbepalend voor de ontwikkeling van de modefotografie. Lindbergh lanceert de carrière van een nieuwe generatie modellen, onder wie Cindy Crawford, Naomi Campbell, Nadja Auerman, Tatjana Patitz en Karen Alexander, en staat daarmee aan de wieg van de ‘Supermodels’. Zijn werk is vanaf zaterdag 10 september te zien in Kunsthal Rotterdam. De eerste internationaal reizende tentoonstelling van deze legendarische fotograaf biedt met meer dan 220 foto’s een spectaculair overzicht van zijn oeuvre. Bij de tentoonstelling verschijnt een omvangrijk boek over de Duitse fotograaf, samengesteld door de Canadese curator Thierry-Maxime Loriot. Het boek is vormgegeven door Paprika Design en uitgegeven door TASCHEN, hardcover, 500 pages, ISBN 978-3-8365-5282-0 (English, French, German) € 59,99. Het spectaculaire overzicht van Lindberghs oeuvre bevat exclusief materiaal, van niet eerder getoonde beelden, persoonlijke aantekeningen, storyboards, rekwisieten, polaroidfoto’s, contactafdrukken, films en monumentale afdrukken.

Met de komst van modefotograaf Peter Lindbergh staat Rotterdam drie dagen lang in het teken van fotografie, mode, supermodellen en fashionistas. Daarbij zijn er diverse speciale evenementen.

De belangrijkste evenementen op een rij:

Publiek event (students only): Masterclass Peter Lindbergh donderdag 8 september 10.30 – 12.00 uur

In samenwerking met de Rotterdamse Willem de Kooning Academie organiseert de Kunsthal een Masterclass Peter Lindbergh voor studenten van kunst-, fotografie- en andere creatieve opleidingen. In deze Masterclass, gemodereerd door Thierry-Maxime Loriot, bespreekt Peter Lindbergh met studenten zijn visie op modefotografie. Wil jij aanwezig zijn bij deze Masterclass? Meld je dan aan via: http://at.wdka.nl/peterlindbergh. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, deelname aan de Masterclass op volgorde van aanmelding, toegang uitsluitend op vertoon van bevestigingsmail en geldige collegekaart.

Publiek event donderdag 8 september, 16.00 uur in de hal van Rotterdam Centraal Station: opening pop-Up , optreden Scapino én publieksactivatie in aanwezigheid van Supermodellen

Op donderdag 8 september opent Peter Lindbergh in aanwezigheid van topmodellen, het Nederlandse opkomende talent Elisa Hupkes, Kunsthaldirecteur Emily Ansenk en Johan Moerman, directeur Rotterdam Festivals, zijn pop-up presentatie in de hal van het Rotterdamse Centraal Station. Deze presentatie toont een drietal foto’s van Peter Lindbergh tijdens zijn fotoshoot in de Rotterdamse haven van Nederlands topmodel Lara Stone en opkomend talent Elisa Hupkes.

De foto’s zijn speciaal voor de tentoonstelling gemaakt en tevens opgenomen in het oktobernummer van de Nederlandse Vogue. Op het grootste LED scherm van Europa in de hal van het Centraal Station draait donderdag 8 september gelijktijdig een korte impressie van Lindberghs fotoshoot in de Rotterdamse haven, geproduceerd door StudioBilder.

Scapino Ballet danst preview TING! speciaal voor Peter Lindbergh

Dans is een van Lindberghs grote inspiratiebronnen. Al jaren werkt hij aan een visuele geschiedenis van dans met fotoseries gebaseerd op beroemde dansers en choreografen. Ter gelegenheid van zijn presentatie treden Scapino coryfeeën Bonnie Doets en Mischa van Leeuwen op met een scène uit hun spiksplinternieuwe voorstelling TING! die 14 september in première gaat.

Publieksactivatie gebaseerd op ‘natural beauty’

Om Lindberghs voorkeur voor ‘natural beauty’ te benadrukken kunnen passanten op het Centraal Station op de foto gezet worden door een complimententeam van VeldMark, en krijgen zij hun foto direct mee naar huis.

Publiek event ‘red carpet’ vrijdag 9 september, vanaf 13.00 uur

Aankomst Peter Lindbergh, curator Thierry Maxime-Loriot en Supermodellen

Pers en publiek kunnen zich vrijdag 9 september vanaf 13.00 uur bij de Kunsthal opstellen in afwachting van de aankomst van Peter Lindbergh, curator Thierry-Maxime Loriot en Supermodellen onder wie Nadja Auermann, Tatjana Patitz en Karen Alexander. In Alfa Romeo Giulia’s worden zij van het Mainport – officieel partnerhotel – naar de Kunsthal gebracht voor een ‘red carpet’ fotoshoot moment. De overige topmodellen die de Kunsthal verwacht, worden in de loop van de week bekend gemaakt.

Vogue Collector’s item wordt aangeboden aan Peter Lindbergh

In het oktobernummer van Vogue Nederland komt Lindberghs fotoreportage in de Rotterdamse haven uitgebreid aan bod evenals een interview met de fotograaf. Dit speciale nummer is de eerste samenwerking tussen Vogue Nederland en Peter Lindbergh, en wordt officieel gepresenteerd tijdens de pers voorbezichtiging.

Publiek event zaterdag 10 September, 13.00 uur: Introductie op tentoonstelling en boek signeren door Peter Lindbergh

Op zaterdag 10 september om 13.00 uur gaat curator Thierry-Maxime Loriot in het Auditorium van de Kunsthal in gesprek met Peter Lindbergh over zijn werk en inspiraties. Aansluitend signeert Peter Lindbergh zijn nieuwe boek. Deze omvangrijke catalogus is in de Kunsthal te koop voor €59,99. Aanmelden graag via [email protected]. Het is aan te raden op tijd aanwezig, er is beperkt plaats beschikbaar in het Auditorium. Wilt u een gereserveerde stoel? Word dan nu Kunsthal Vriend en profiteer direct van alle Friends First voordelen.

Kijk op www.kunsthal.nl/friendsfirst voor alle exclusieve ‘Vriendendiensten’.

De tentoonstelling ‘Peter Lindbergh. A Different Vision on Fashion Photography’ is geïnitieerd en samengesteld door de Kunsthal Rotterdam, in samenwerking met curator Thierry-Maxime Loriot en Peter Lindbergh. De tentoonstelling is te zien tot en met 12 februari 2017.

Voor meer informatie: 010-4400301, www.kunsthal.nl, openingstijden: dinsdag t/m zaterdag 10.00 – 17.00 uur, 
zon- en feestdagen 11.00 – 17.00 uur.

BRON: Persbericht Kunsthal Rotterdam 

 

Lees ook:24 uur Cultuur in Rotterdam
Lees ook:Tim Hollander verovert de Kunsthal
Lees ook:Kunsthal plaagt Amsterdammers
Lees ook:Ruud Lubbers opent Lintjesregen
Lees ook:Ode aan de Vrouw van Edwin de Vries

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>