De geschiedenis van de fotografie in FoMu


CREDITS LOGO: FoMu

Technologische ontwikkeling gaat snel. We merken dat op allerlei manieren. We hebben elektrische auto’s, wasmachines, televisies, maar ook op het gebied van fotografie is er veel veranderd. Fotografische processen verlopen nu geheel anders in vergelijking met jaren geleden. Het FotoMuseum FoMu in Antwerpen toont de fotografische ontwikkeling vanaf de beginjaren tot en met nu.

Wij kunnen het ons niet meer voorstellen, zo simpel als fotograferen nu verloopt: met een digitale camera is een foto zo gemaakt en je hoeft er zelfs niet eens meer een aparte camera voor te hebben. Tegenwoordig zijn de meeste mobiele telefoons en zelfs tablets uitgerust met camera’s, zodat we altijd en overal beeld kunnen creëren. Hoe anders ging dat jaren geleden?

Feitelijk begon de fotografie bij de camera obscura en daarna ontwikkelde de fotografie zich uiteindelijk tot wat we nu kennen. Tijdens de tentoonstelling Photography Inc. Van luxeproduct tot massamedium in FoMu wordt de bezoeker meegenomen in de ontwikkeling van de fotografie. Waar je voorheen minutenlang stil moest zitten voor een portret en het afdrukproces erg ingewikkeld was, is nu in een oogwenk een foto gemaakt. Ook het afdrukproces is compleet veranderd. Foto’s worden veel vaker afgedrukt in andere vorm, bijvoorbeeld direct in een fotoboek, direct via een afdruk zoals een Polaroid of op een geheugenstick gezet. Het ‘ouderwetse’ foto’s inplakken in foto-albums wordt amper nog gedaan.

Deze tentoonstelling toont dan ook de vooruitgang die is gemaakt op fotografiegebied, maar ook de veranderingen in de maatschappij. Automatisering, commercie en consumptie gaan hand in hand en alles moet steeds sneller, eenvoudiger en goedkoper, simpelweg omdat de klant dat wenst. De tentoonstelling toont dan ook de kantelmomenten in de technologische geschiedenis van de fotografie. Daarbij wordt niet voorbijgegaan aan de gevolgen voor de gebruiker, met steeds andere camera’s en filmmethodes.  Speciale aandacht binnen de tentoonstelling is er voor het Antwerpse bedrijf Agfa-Gevaert, bekend van onder meer de filmrolletjes en camera’s. Uiteraard is er ook aandacht voor het beeld zelf. De allereerste daguerreotypieën van weleer maar ook de selfie van nu, ze zijn allemaal te zien.

Bijzonder is ook dat je eigen bijdrage aan de wereld van fotografie te zien kan zijn in het museum. Het FoMu heeft namelijk bedacht dat je zelf de gevel van jouw favoriete fotowinkel kunt fotograferen, deze kunt uploaden via de site, waarna je deze foto een jaar lang kunt komen bewonderen in het museum zelf.

De tentoonstelling is te zien tot en met 9 oktober dit jaar.

BRON: FoMu Antwerpen

Lees ook:Zilveren Camera gaat naar Joost van den Broek
Lees ook:Zilveren Camera on tour
Lees ook:Pierre Crom wint Zilveren Camera 2014
Lees ook:Robert Vos wint Zilveren Camera
Lees ook:FoMu viert 50e verjaardag in 2015

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>