Onderwaterfotografie by dindi.: Reflecting Identities

dindi – Roodkap – 2008 – Courtesy Eduard Planting Gallery

Beeldend kunstenaar dindi. exposeert met ‘Reflecting Identities’ van 10 mei tot en met 21 juni in Eduard Planting Gallery in Amsterdam. Met haar schilderachtige, geënsceneerde onderwaterfotografie is dindi. op zoek naar tweedeling en balans van de innerlijke tegenstrijdigheid in de vrouwelijke psyche. 

Voor dindi. zijn waterspiegelingen en reflecties een belangrijke basis geworden in de zoektocht naar haar eigen beeldtaal. Er is altijd een keerzijde in het beeld. Dat wat eerst sprookjesachtig esthetisch lijkt, krijgt een gedaante waarin frustratie en destructie de overhand krijgen. De fotograaf is al jaren gefascineerd door de dualiteit in de mens. Verborgen schoonheden en kwetsbaarheden, maar ook het masker dat de kwetsbare binnenkant verhult. Verleiding versus misleiding, verhullen versus onthullen, de oermoeder als archetype vrouw die symbool staat voor de diepste innerlijke kern. Als kijker word je geconfronteerd met de mysterieuze, theatrale beelden die tegelijkertijd intiem en intimiderend van aard zijn. Deze innerlijke tegenstrijdigheid geeft haar werk een onmiskenbaar karakter. Voor de gefotografeerde waternimfen en literaire personages maakt ze alle kostuums, pruiken, accessoires en decorstukken zelf, in haar atelier in Gouda. Hierdoor is het maken van de foto’s, met al zijn talrijke kleine details, erg arbeidsintensief.

Dindi van der Hoek (1976) volgde een opleiding aan de Willem de Kooning Academie en het Piet Zwart Instituut. Haar fotografisch oeuvre omvat beelden die een eigenzinnige gedaante krijgen door ze onder de waterspiegel te situeren. Net als bij een olieverfschilderij wordt laag voor laag doordacht en zorgvuldig gecreëerd. Met minutieuze digitale beeldbewerking worden onder- en bovenwateropnamen met elkaar versmolten.

De Eduard Planting Gallery is geopend van woensdag t/m zaterdag van 13.00 tot 18.00 uur en is te vinden in de Eerste Bloemdwarsstraat 2 in Amsterdam.

Lees ook:‘Past & Present Highlights’ – Photography by Marie Cécile Thijs
Lees ook:Terry O’Neill & Gered Mankowitz exposeren bij Eduard Planting
Lees ook:Kunstfotograaf Jan Stel exposeert in Amsterdam met ‘Manmade / no human
Lees ook:‘The Hand of Man’ – Photographs by J. Henry Fair
Lees ook:Lilith: van CODA tot Eduard Planting Gallery

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>