Huis Marseille neemt het exposeren onder de loep

Daido Moriyama, it, 2006, silver gelatin print , 27×40 cm

Op 15 september aanstaande zal Els Barents (directeur van Huis Marseille Museum voor Fotografie) de tentoonstelling Viewpoint / Het exposeren onder de loep openen. In deze tentoonstelling belicht Huis Marseille aan de hand van verschillende thema’s als ‘overvloed en onbehagen’ en ‘sereniteit en crime’ verbanden tussen fotografie en andere beeldende kunsten. Het gaat hierbij om de emotie van het kijken naar een kunstwerk die in de werken wordt getoond of bij de beschouwer wordt opgeroepen.

Deze tentoonstelling gaat over het kijken en bekeken worden, over inspireren en ontlenen en over de impact die oudere kunstwerken nu nog steeds hebben. De manier waarop kunstwerken worden gepresenteerd is daarbij van invloed op de ervaring van de beschouwer. Maar soms heb je langer de tijd nodig om tot een kunstwerk te kunnen ‘doordringen’, door steeds beter te kijken ontdek je steeds nieuwe elementen of facetten van een werk.

Rineke Dijkstra, Videostill uit I See a Woman Crying, Tate Liverpool , 2009.

Een duidelijk voorbeeld hiervan is de film I see a woman crying waar Rineke Dijkstra een schoolklas in beeld brengt, die in de Tate Liverpool het schilderij Weeping Woman van Picasso bediscussiëren. Ze kijken naar een schilderij Picasso zijn vriendin Dora Maar huilend op heeft afgebeeld. Dijkstra registreert de veranderende reacties van de jongeren die elkaar aanvullen en weerspreken.

De tentoonstelling Viewpoint is van 15 september tot en met 9 december in Huis Marseille te zien.

Lees ook:Nachtsalon en Adam Fuss in Huis Marseille
Lees ook:Vandaal spuit graffiti op werk Picasso
Lees ook:Picasso in Palestina te zien dankzij Van Abbemuseum
Lees ook:Rineke Dijkstra in Frans Hals Museum: Pubers en kinderen in een 17e-eeuwse context
Lees ook:Lichtdeeltjes in Groningen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>