Daniel Horowitz exposeert bij Rutger Brandt Gallery

Phoenicopterus longicollis CREDITS: Daniel Horowitz via Rutger Brandt Gallery

Rutger Brandt Gallery presenteert met trots de nieuwe tentoonstelling ‘Noble Savage’ van Daniel Horowitz (New York, 1978). De term Noble Savage wordt gebruikt voor het idee dat de mens in zijn natuurlijke staat, onaangetast door moderniteit en technologie, zuiverder en minder corrupt is dan de zogenaamde beschaafde mens. Horowitz neemt dit als uitgangspunt voor zijn recente werk. De ‘nobele wilde’ bezit ongelooflijke fysieke kracht en seksuele potentie en leeft voort in de westerse psyche als een projectie van fantasieën en angsten van de mens. De woestheid van de natuur is al geruime tijd onderworpen aan cultivering en wetenschap, maar het archetype van de nobele wilde is tot op heden springlevend in onze geest, schreeuwend om te worden vrijgelaten. De onderdrukking van vleselijk genot en verlangens, die we kwijt zijn geraakt door het keurslijf van beschaving, wordt door Horowitz in schilderijen verbeeld. Als een archeoloog graaft Horowitz in onze visuele geschiedenis en ontleedt de beelden in een poging het verbindende element op te sporen. Deze tentoonstelling is een verkenning van het effect van beschaving op de essentie van ons mens-zijn.

Naast schilderijen zijn er gravures te zien die in opdracht zijn gemaakt voor het Musée de la Chasse et de la Nature in Parijs. Deze oefening in ‘pseudo historische’ documentatie laat een fictieve safari zien op originele gravures uit de 18e en 19e eeuw. Horowitz manipuleerde de gravures en gaf ze een nieuwe betekenis, een ‘alternatieve werkelijkheid’. Met deze interventie onderzoekt Horowitz de rol van ‘het museum als verschaffer van waarheden en feiten’. 

De tentoonstelling ‘Noble Savage’ is van 22 april tot en met 20 mei te zien bij Rutger Brandt Gallery in Amsterdam.

BRON: Persbericht Rutger Brandt Gallery

Lees ook:Rune Guneriussen exposeert in Rutger Brandt Gallery
Lees ook:Rutger Brandt Gallery opent in nieuwe ruimte
Lees ook:Groninger Museum toont ‘voetbalheld’ Rutger III
Lees ook:Een hommage aan de ‘Prima Mens’
Lees ook:Vooraankondiging: Daniel Kruger en zijn sieraden en keramiek

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>