Het Bonnefantenmuseum presenteert: Look at me and see what I could not (yet) see

Gilbert De Bontridder, Chaine des Aravis, 1991-1992, Bonnefantenmuseum, CREDITS: Pascale Leenders

Op 20 april opent in het Bonnefantenmuseum de tentoonstelling ‘Look at me and see what I could not (yet) see’ met werk van de Belgische schilder Gilbert De Bontridder (1944 – 1996) en laureaten van de Gilbert De Bontridder Prijs, welke jaarlijks wordt uitgereikt door de Maastricht Academy of Fine Arts and Design (MAFAD) en Stichting Art Promotion Limburg. Recentelijk schonk Magda De Bontridder werken van haar man aan het Bonnefantenmuseum en dit jaar wordt op MAFAD de Gilbert De Bontridder Prijs voor de 20e keer uitgereikt. Al met al was dit reden om met een tentoonstelling aandacht te besteden aan de naamgever van de prijs en de laureaten. Het werk van Gilbert De Bontridder en de laureaten gaan in deze tentoonstelling een dialoog aan. Look at me and see what I could not (yet) see toont werk van Gilbert De Bontridder maar door de ogen van Sara Bachour en Joep Hinssen, Maarten Davidse en Simon Weins, Studio Oneindigheid (Charlotte Lagro, Chaim van Luit, Joep Vossebeld), Tim Rutten en Roel Pansters en Krist Gruijthuijsen.

Vanaf zijn aanstelling in 1985 als docent aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Maastricht, vormt de van oorsprong Belgische schilder Gilbert De Bontridder een belangrijke spil in het Maastrichtse sociaal-culturele leven. Hij organiseert tal van tentoonstellingen in het roemruchte kunstenaarsinitiatief Het Bassin, is eindredacteur van het gelijknamige tijdschrift, publiceert over schilderkunst en is lid van kunstcommissies en besturen, waaronder Stichting Limburgs Kunstbezit en de Raad voor de Kunst in Den Haag. Naast artistieke duizendpoot is De Bontridder ook een bevlogen docent die, in weerwil van anti-intellectuele tendensen in de Nederlandse kunstwereld, pleit voor kunsttheorie en filosofie als grondslag van een kunstenaarschap.
Bij zijn overlijden in 1996 laat Gilbert De Bontridder een oeuvre aan schilderijen en collages na, waaronder enkele monumentale werken in Maastricht en omgeving en een reeks publicaties en teksten over schilderkunst. De Bontridder was naast kunstenaar, schrijver, organisator en curator ook een bevlogen docent aan de academie. Sinds 1997 wordt er een stimuleringsprijs naar hem vernoemd die jaarlijks op MAFAD wordt uitgereikt. Deze Gilbert De Bontridder Prijs is bedoeld als aanmoediging voor afgestudeerde kunstenaars die opereren op het snijvlak van praktijk en theorie.
Ter ere van de 20e editie van de prijs (juli 2017) laat het museum het publiek kennismaken met schilderkunstige ontwikkelingen in het oeuvre van Gilbert De Bontridder. Ook vroeg het een achttal laureaten, die bij voorkeur als collectief opereren, als het ware met terugwerkende kracht een samenwerking aan te gaan met de overleden kunstenaar. Deze jonge kunstenaars adopteerden fragmenten uit zijn werk. Met video-, licht- en geluidswerken gaan ze verder waar De Bontridders oeuvre twintig jaar geleden tot stilstand kwam.
Het Bonnefantenmuseum zet met deze tentoonstellingen een nieuwe stap in een koers, die zich in het nationale museumlandschap onderscheidt door de eigen(wijze) accenten en prioriteiten in de programmering, met een herkenbare oriëntatie op de ‘verborgen canon’.
BRON: Persbericht Bonnefantenmuseum

Lees ook:De ‘verborgen canon’ vol in the picture bij het Bonnefantenmuseum in 2017
Lees ook:Belinda Petri wint de fotowedstrijd Fotografeer je eigen Vorstelijke illusie
Lees ook:Bonnefantenmuseum zoekt…
Lees ook:De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek zit nu op Facebook
Lees ook:Bonnefantenmuseum presenteert: Aldo Rossi – Het venster van de dichter

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>