De familiefoto’s van Wim Millenaar

01 – Kinderen Millenaar en De Vries met twee Afloersche meisjes, Honitetoe, 1924

01 – Kinderen Millenaar en De Vries met twee
Afloersche meisjes, Honitetoe,
1924

In 1906 vertrekt de Amsterdamse Wim Millenaar (1887-1955) als sergeant van de koloniale troepen naar Java. Hij huwt de Javaanse Elisabeth Loen en legt zijn levensverhaal met een fototoestel vast in maar liefst 7.777 familiekiekjes. In 1932 keert Millenaar met vrouw en zes kinderen terug naar Nederland. Zijn foto’s bieden een fascinerende kijk op het wel en wee van een familie die – net als vele anderen – tussen twee culturen leeft. De Kunsthal in Rotterdam toont nu zijn werk.De familie Millenaar wordt in Indonesië deels met de Nederlandse cultuur opgevoed, maar heeft bij aankomst in Nederland tijd nodig om te wennen aan hun nieuwe thuisland. De culturele verschillen en het klimaat zijn een grote omschakeling. Nog geen jaar na hun aankomst overlijdt de oudste zoon van de familie door een noodlottig ongeval. Deze tragische gebeurtenis zet de emoties rondom de verhuizing op scherp. Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog dienen de zoons van Millenaar onder Nederlandse vlag. Wanneer Indonesië na de oorlog voor onafhankelijkheid van Nederland strijdt, wordt hun leven tussen twee werelden op de proef gesteld.

De tentoonstelling presenteert een intiem portret waarin het leven tussen verschillende culturen centraal staat. Wim Millenaar heeft zijn persoonlijke geschiedenis met veel aandacht vastgelegd om zijn periode in voormalig Nederlands-Indië met familie in Nederland te delen. Van het dagelijks leven in Nederlands-Indië, de viering van het Sinterklaasfeest aldaar tot en met Millenaars werkzame leven in Nederland in dienst van Conimex. Van de duizenden foto’s die hij in ruim veertig jaar maakt zijn nagenoeg alle negatieven van uitmuntende kwaliteit. De foto’s lezen als een dagboek uit een verloren tijd.

De tentoonstelling is te zien tot en met 18 juni.

BRON: Persbericht Kunsthal Rotterdam

Lees ook:Indië was ons Paradijs
Lees ook:Ari Bayuaji maakt Kunsthal tot thuis
Lees ook:Kunsthal en ING organiseren eerste Kunstbuzz voor scholieren
Lees ook:Tim Hollander verovert de Kunsthal
Lees ook:Rotterdam in het teken van kunst

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>