Come Closer in de Oude Kerk

Come Closer 2017 in de Oude Kerk CREDITS: Michiel van Iersel

De Oude Kerk presenteert een nieuwe editie van het educatieve programma Come Closer, in aansluiting op de huidige tentoonstelling van Marinus Boezem. In de maanden februari en maart kun je deelnemen aan een programma waarin de gotiek en de architectuur van de renaissance de rode draad vormen. Het nieuwe Come Closer is een interactieve en uitdagende manier om kennis te maken met het monument én de beeldende kunst. Marinus Boezem is een van Nederlands’ meesters van de conceptuele kunst. In Boezems visie staat het gotische kerkgebouw symbool voor, onder meer, de collectieve inspanning die de bouw van een kerk in de middeleeuwen betekende. Door de jaren heen werkten talloze mensen gezamenlijk aan zo’n omvangrijk project, en maar weinigen zagen het eindresultaat.Als materiaal gebruikt Boezem vaak ongrijpbare elementen als wind, lucht en licht. De Windschaal van Beaufort is een van de sleutelwerken in zijn huidige tentoonstelling. In de Oude Kerk waait de wind dan ook virtueel door je haren.

Come Closer sluit aan op dit idee. Deelnemers krijgen de kans het gebouw zintuiglijk te verkennen. Essentieel is wel dat je zowel je hoofd als je handen én voeten gebruikt. Je ervaart de Oude Kerk vanuit een horizontaal perspectief en je ontdekt de ruimte met je ogen dicht. Plotseling vallen de kleinste details je op en voor een kort moment ervaar je het monument en het vederlichte werk van Marinus Boezem als een samenspel.

Voor de Oude Kerk creëerde Marinus Boezem (1934) maar liefst vijf nieuwe werken. De kunstenaar realiseerde onder meer een verticaal labyrint, waarin we als bezoeker verschijnen en verdwijnen. Boezem ontwikkelde ideeën die in het gotische kerkgebouw samenkomen. In zijn ogen vertolkt dit gebouw met zijn verticale structuur de wens van de mens om op te stijgen en het aardse te verlaten. Zo brengt een 15 meter hoge lift, als deus ex machina (Latijn: god uit een machine), je tot aan de nok van de kerk. Op deze duizelingwekkende hoogte zie je de monumentale Oude Kerk vanuit een heel nieuw perspectief.

Het programma Come Closer is geschikt voor studenten, scholieren en kinderen en hun ouders en werd samengesteld door de Oude Kerk in samenwerking met architect Lada Hrsak en Michiel van Iersel.

Come Closer is te zien op 15 en 19 februari, 1 en 5 maart van 14.00 – 15.00 uur en van 16.00 – 17.00 uur in de Oude Kerk aan het Oudekerksplein (de wallen) in Amsterdam. Leeftijd: vanaf 6 jaar. Prijs: € 5,- Tentoonstelling Marinus Boezem: dagelijks 10.00 – 18.00 uur m.u.v. zondag 13.00 – 17.30 uur

Kijk voor meer informatie op www.oudekerk.nl

BRON: Persbericht Coebergh PR

 

Lees ook:Come Closer in de avondschemering
Lees ook:Rembrandt in de Nieuwe Kerk te Amsterdam
Lees ook:Sarah van Sonsbeeck in de Oude Kerk
Lees ook:Magisch Afrika en het Koninklijke bezoek
Lees ook:Oude Kerk brengt solotentoonstelling van Tony Oursler

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>