De bloemen van Piet Mondriaan

Het Rijksmuseum toont vanaf morgen, dinsdag 13 december, een selectie vroege bloemtekeningen- en schilderingen van Piet Mondriaan. Het is voor het eerst dat in Nederland aandacht op de bloemen van Mondriaan wordt gevestigd.

Piet Mondriaan (1872-1944) tekende en schilderde tussen 1900-1912 verschillende bloemen, zoals de zonnebloem en de chrysant. Op zijn tekeningen gaf Mondriaan meestal één bloem weer; als triomferende solist maar soms ook als kwetsbare eenling. De bloemen kunnen mystieke begrippen uitdrukken en komen voort uit zijn fascinatie voor de cyclus en krachten van de natuur. Deze werken worden in Nederland nog altijd als ‘potboilers’ beschouwd: werken die hij maakte omdat daarvoor wél kopers waren, in tegenstelling tot zijn abstracte werk.

De bruiklenen zijn afkomstig uit het Gemeentemuseum in Den Haag en een particuliere collectie. Mondriaans bloemen betreft een kleine presentatie over De Stijl en Metz: Bart van der Leck te zien, met ontwerpen die Bart van der Leck (1876-1958) maakte voor het warenhuis Metz & Co. Van der Leck stond bekend om zijn gebruik van primaire kleuren en geometrische vormen en werd als voormalig De Stijl-kunstenaar gevraagd om tapijten, kleuren voor interieurstoffen en een logo te ontwerpen. De ontwerpen zijn tijdelijke bruiklenen van particulieren.
Ook te zien is een presentatie over de drugscultuur in Amsterdam in de jaren zestig met onder andere de Scroll Homo Sapiens Correctus waarmee Bart Huges (1934-2004) een idee voor permanente geestverruiming propageerde, een schenking van de heer W. de Bie, Den Haag, 2016

De presentaties zijn te zien van 13 december tot en met 13 april 2017 in de collectie van de 20e eeuw op de bovenste verdieping van het Rijksmuseum.

BRON: Persbericht Rijksmuseum

Lees ook:Den Haag pakt uit met Mondriaan en De Stijl in 2017
Lees ook:Gemeentemuseum Den Haag past Mondriaan & De Stijl aan
Lees ook:Duits museum koopt Mondriaan
Lees ook:De Geboorte van Zwarte Piet in het Rijksmuseum
Lees ook:Nijntje in het Rijksmuseum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>