De glasnegatieven van Cuijpers

persbeeld atelier Cuypers glasnegatieven Cuypershuis CREDITS: Cuypershuis

In het Cuypershuis in Roermond bevindt zich een bijzondere collectie glasnegatieven, die een schat aan informatie bevat over het functioneren van de ateliers van de Roermondse architect/ontwerper Pierre Cuypers. Deze negatieven en de crowdfunding-campagne Breng Cuypers in beeld! staan centraal in de tentoonstelling Cuypers’ glasnegatieven.

Komende zaterdag 3 december om 14 uur is de publieke opening van de tentoonstelling over het belang en de waarde van deze glasnegatieven. Voor het eerst is dan ook een deel van deze ‘schat’ te zien, naast originele foto’s, catalogi uit het atelier van Cuypers en uitleg over het restauratieproces.

Al vroeg, rond 1860, maakt Cuypers als ondernemer gebruik van de mogelijkheden die fotografie zijn bedrijf kon bieden. Dit onderstreept Cuypers’ affiniteit met vernieuwing en zijn slimme ondernemerschap. Afdrukken van de glasnegatieven gebruikte hij om zijn werk en aanbod aan kunstvoorwerpen onder de aandacht van het publiek te brengen. Catalogi en strooifolders moesten potentiële kopers over de streep trekken. Fotografie was tevens een handig middel om een (te restaureren) gebouw snel vast te leggen, in plaats van uitvoerig schetsen te maken.

Pierre Cuypers heeft zijn leven lang nieuwe technieken gebruikt en innovaties ingezet om zijn bedrijf zo optimaal mogelijk te laten functioneren. Interessant is dat de verzameling glasnegatieven informatie bevat over de ateliers van Cuypers: de producten, de medewerkers, de werkomstandigheden kortom het functioneren van de ateliers. De afbeeldingen brengen de toeschouwer terug naar de wereld van de ateliers van Cuypers in Roermond, naar hun kunstvoorwerpen en naar de mensen die deze vervaardigden.

Het digitaliseren en de nodige conservering en restauratie zorgen ervoor dat deze kennis over Cuypers’ werk voor iedereen beschikbaar komt. Met deze tentoonstelling en de crowdfunding-campagne Breng Cuypers in beeld! tracht het museum dit project te financieren.

De tentoonstelling loopt tot en met 26 maart 2017.

BRON: Persbericht Cuypershuis

Lees ook:Crowdfundingsactie Cuypershuis Roermond is groot succes
Lees ook:Crowdfunding moet glasnegatieven Pierre Cuypers toegankelijk maken
Lees ook:Roermond in de ban van het Cuypersweekend
Lees ook:Hoe de stad Roermond aan haar museum kwam
Lees ook:Atelier Van Lieshout wint de Harrie Tillieprijs 2015

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>