Beurs van Berlage in de ban van Banksy

THE ART OF BANKSY – Girl with Balloon CREDITS: Banksy via Beurs van Berlage

Sinds 18 juni jongstleden is de Beurs van Berlage in Amsterdam geheel in de ban van de wereldberoemde street art kunstenaar Banksy. Tijdens de expositie THE ART OF BANKSY worden onder meer de iconische werken ‘Flagwall’ en ‘Media Canvas’ tentoongesteld. Deze sleutelwerken in het oeuvre van street artist Banksy zijn sinds 2006 niet meer geëxposeerd.

Het werk van ’s werelds beroemdste street art-kunstenaar is bijeen gebracht door curator Steve Lazarides. Dit gebeurde in samenwerking met de Nederlandse onderneming Brand New Expo. Speciaal voor de Amsterdamse expositie heeft Lazarides naast andere bekende Banksy-werken ook de twee spraakmakende en actuele kunstwerken geselecteerd die als sleutelwerken in zijn oeuvre worden gezien. ‘Flagwall’ (366x611cm) en ‘Media Canvas’ (274x366cm) zijn sinds de Amerikaanse Banksy expositie ‘Barely Legal’ uit 2006 niet meer aan het publiek getoond. “Daarnaast exposeren we een aantal foto’s die het werk in de juiste context plaatsen”, aldus Lazarides. “Deze heb ik zelf genomen tijdens de samenwerking met Banksy en zijn nooit eerder getoond.”

Opgesteld binnen diverse high-tech displayinstallaties, omvat de tentoonstelling THE ART OF BANKSY ruim 85 werken van de veelbesproken kunstenaar. Hieronder ‘Girl with Balloon’ en ‘Laugh Now’, ooit spraakmakende statements op het kruispunt van politiek, graffiti en kunst, nu onderdeel van de grootste Banksy collectie die ooit bijeen is gebracht. De werken zijn afkomstig uit de collectie van Lazarides. THE ART OF BANKSY toont dat het werk van Banksy ook buiten de oorspronkelijke context spraakmakend is en tot nadenken stemt. Wat de tentoonstelling niet doet is antwoord geven op de vraag wie of wat Banksy is. Die vraag houdt de kunstwereld al sinds het begin van de jaren ’90 bezig. De hoe dan ook Britse Banksy duikt wereldwijd op en weet met humoristische, politiek getinte en enigszins provocerende werken die hij in de openbare ruimte plaatst de gevestigde orde op te schudden. Veelal door met stencils afbeeldingen en teksten op muren te spuiten (onder meer aan de Palestijnse zijde van de scheidingsmuur met Israël), maar vaak ook door onder de neus van curatoren zijn werken eigenhandig in musea op te hangen, zoals het Metropolitan in New York en het British Museum in Londen.

Banksy staat bekend om zijn anti-kapitalistische boodschap en de spiegel die hij de mensheid graag voorhoudt. Zijn laatste grote werk was het vervallen ‘anti-pretpark’ Dismaland, dat in de zomer van 2015 langs de Britse kust nabij Bristol werd opgetuigd. Hoewel wereldwijd actief, is Banksy’s werk nooit in Nederland op muren of in straten verschenen. THE ART OF BANKSY maakt het iconische werk voor het eerst op brede schaal voor de Nederlandse liefhebbers toegankelijk.

THE ART OF BANKSY is te zien tot en met 30 september, dagelijks van 11.00 tot 19.00 uur en op vrijdag tot 21.00 uur.

BRON: Persbericht Beurs van Berlage

Lees ook:Retrospectief van Banksy bij Sotheby’s S|2 gallery in Londen
Lees ook:STROKE (Urban) ARTFAIR in Berlijn
Lees ook:Simpsons doen Banksy’s “Exit through the gift shop”
Lees ook:Alle schilderijen Rembrandt in Beurs van Berlage
Lees ook:P183: Bankski

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>