Once in a Lifetime: de vergankelijkheid van het leven

Van 12 mei tot en met 28 augustus is in de Oude Kerk Once in a Lifetime te zien, een tentoonstelling over de vergankelijkheid van het leven. Deze tentoonstelling is een eenmalige samenwerking tussen de Oude Kerk en het Humanistisch Verbond. Curator Nina Folkersma selecteerde hiervoor nieuw en bestaand werk van acht nationaal en internationaal gerenommeerde kunstenaars.De kunstenaars die werk tonen tijdens deze expositie zijn Daniëlle van Ark (NL, 1974), Michaël Borremans (BE, 1963), Stan Brakhage (US, 1933-2003), Amie Dicke (NL, 1978), Folkert de Jong (NL, 1972), Job Koelewijn (NL, 1962), Muntean & Rosenblum (AT & IS, 1962) en Yehudit Sasportas (IS, 1969). Vier van hen maken speciaal voor deze tentoonstelling nieuw werk.

Once in a Lifetime stelt de bezoeker in staat om na te denken over de eindigheid van het leven. Omgaan met onze eigen sterfelijkheid is allerminst gemakkelijk, tegelijkertijd is het besef van eindigheid ook een voorrecht en een bron van kracht. Juist omdat ons bestaan vergankelijk is, kunnen we er betekenis aan geven. Welke sporen laat je na? Hoe ga je om met de tijd die je rest? De Vlaamse schrijver David van Reybrouck stelt: “Het gaat om het moment, het besef dat hier een broze schoonheid ontstaat die eenmalig, kwetsbaar en onherhaalbaar is.”

Deze gedachte vormt de kern van de tentoonstelling. De tentoonstelling bestaat uit een zorgvuldig gekozen combinatie van bestaande nieuwe werken, variërend van schilderijen, sculpturen en ruimtelijke installaties tot film- en videowerken. Het geheel biedt een waaier aan perspectieven en reflecties op het mysterie van leven en dood. Zo toont de Amerikaanse filmmaker Stan Brakhage ons de geboorte van zijn eerste kind in een even rauwe als intieme film. Yehudit Sasportas dompelt de kijker onder in een video-installatie van een apocalyptisch landschap dat onbewuste gevoelens van verlies en
angst oproept. De ruimte van de Oude Kerk daagt daarbij uit tot een experimentele manier van presenteren, waarbij de kunstwerken direct een relatie aangaan met de religieuze symboliek, geschiedenis en architectuur van het gebouw. De Nederlandse kunstenaar Job Koelewijn maakt speciaal voor de tentoonstelling een nieuw werk: een zee van kleurrijke, geurende bloemen op de zerkenvloer van de Oude Kerk, ter nagedachtenis aan de doden die er al eeuwen begraven liggen.

Als oudste gebouw van Amsterdam en als frisse nieuwkomer in de wereld van hedendaagse kunst biedt de Oude Kerk een betekenisvolle context voor Once in a Lifetime. Wie binnenstapt in de imposante stilte van dit monument voelt zich onherroepelijk geconfronteerd met het verstrijken van de tijd. Door middel van een vernieuwend tentoonstellingsprogramma verbindt de Oude Kerk (immaterieel) erfgoed met hedendaagse kunst. Het Humanistisch Verbond onderzoekt als levenbeschouwelijke organisatie de menselijke conditie en onze omgang met leven en dood. En hierbij beperkt het zich niet tot één enkele bron. Humanisten putten inspiratie uit vele bronnen waaronder literatuur, filosofie en beeldende kunst. In het door religie gedomineerde gebouw van de Oude Kerk vormt het seculiere gedachtegoed van het humanisme een spannend tegenlicht. Deze bijzondere samenwerking tussen beide organisaties vormt dan ook een regelrechte aansporing tot verdieping en maatschappelijke discussie.

In aanvulling op de tentoonstelling hebben de organisatoren een uitgebreid publieksprogramma samengesteld, dat bestaat uit wandelgesprekken, lezingen, debatten, films, workshops en een cursus. Dit intensieve programma nodigt de deelnemers uit om te reflecteren op het voorbijgaande karakter van het bestaan en de betekenis hiervan in hun dagelijks leven. Maar let op: Once in a Lifetime gaat niet alleen over ouder worden en doodgaan: vergankelijkheid is leeftijd-overstijgend, ieder moment in ons leven is immers vergankelijk, los van hoe oud je bent. Once in a Lifetime is mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst, Fonds Sluyterman van Loo, KunstenIsraël, de Israëlische Ambassade, het Mondriaan Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Kijk voor meer informatie op de website.

BRON: Persbericht Oude Kerk via Coebergh PR

Lees ook:Come Closer in de Oude Kerk
Lees ook:Oude Kerk lanceert vernieuwende luisterroute met actrice Halina Reijn
Lees ook:Sarah van Sonsbeeck in de Oude Kerk
Lees ook:Oude Kerk brengt solotentoonstelling van Tony Oursler
Lees ook:Come Closer in de avondschemering

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>