Tentoonstellingen Groninger Museum internationaal gewild

Iris van Herpen in het Groninger Museum CREDITS: Groninger Museum

De internationale mode- en kunstwereld is lyrisch over het werk van modeontwerper Iris van Herpen. Haar eerste solotentoonstelling, een productie van het Groninger Museum, is in het High Museum of Art in Atlanta begonnen aan een meerjarige tour door de VS. Het markeert de start van een reeks reizende tentoonstellingen van het Groninger Museum. Ook Jaime Hayon – Funtastico, Joris Laarman Lab, De Collectie Veendorp en H.N. Werkman (1882-1945) Leven & Werk gaan de grens over.

Voor Iris van Herpen: Transforming Fashion in het High Museum of Art is de oorspronkelijke tentoonstelling uit Groningen aangevuld met nieuw werk uit haar zes meest recente haute couture en ready to wear-lijnen en een selectie schoenen. Met 45 outfits uit 15 collecties uit de periode 2008 – 2015 geeft de expositie een rijk en gelaagd beeld van de getalenteerde ontwerper. Na Atlanta reist de expositie nog door naar Grand Rapids Art Museum, Dallas Museum of Art, Cincinnati Art Museum en Phoenix Museum of Art. Iris van Herpen: Transforming Fashion is te zien in het High Museum of Art in Atlanta tot 15 mei 2016.

Tentoonstellingen die hun oorsprong hebben in het Groninger Museum blijken internationaal zeer geliefd. Naast de solotentoonstelling van Iris van Herpen gaan ook Jaime Hayon – Funtastico, Joris Laarman Lab, De Collectie Veendorp en H.N. Werkman (1882-1945) Leven & Werk naar het buitenland.

In Museum Behnhaus Drägerhaus in Lübeck is de aftrap van de Duitse tour van de kunstcollectie van Veendorp, die van 2012 tot 2014 in het Groninger Museum te zien was. De kunstverzameling, die uit ruim 400 unieke objecten bestaat, is in Lübeck van 22 november 2015 tot 28 februari 2016. Daarna reist deze door naar Museum im Kulturspeicher in Würzburg, het Augustinermuseum in Freiburg en het Suermondt-Ludwig-Museum in Aken.

Ook in Duitsland te bewonderen is het werk van een andere Groninger, de drukker en kunstenaar Hendrik Nicolaas Werkman. De succesvolle tentoonstelling H.N. Werkman (1882-1945) Leven & Werk  trok in 2015 in het Groninger Museum 107.000 bezoekers en is van 28 november tot en met 28 februari 2016 te zien in het Städtisches Kunstmuseum Spendhaus in Reutlingen onder de titel Hot Printing. De expositie zal later ook nog te bezichtigen zijn in het Staatliches Museum in Schwerin. Wanneer is nog niet bekend.

De Spaanse ontwerper Jaime Hayon steelt binnenkort de show met zijn Rocking Hot Dog en levensgrote schaakspel The Tournament in het Midden-Oosten. De eerste tentoonstelling Jaime Hayon – Funtastico - in 2014 in het Groninger Museum – is in Holon (nabij Tel Aviv, Israël) van 30 november 2015 tot 30 april 2016 te bezoeken.

De eerste museale tentoonstelling van ontwerper Joris Laarman opende deze week in het Groninger Museum en gaat na Groningen nog op een uitgebreide internationale rondreis langs Parijs, Atlanta, Houston en New York. Joris Laarman Lab is van 22 november 2015 tot en met 10 april 2016 te bezoeken in Groningen. Exacte data over de internationale tour worden later bekendgemaakt.

Lees ook:Capita Selecta II uit de collectie van het Groninger Museum
Lees ook:Groninger Museum onthult nieuwe vaas Jaime Hayon
Lees ook:Groninger Museum krijgt vervangende vaas van Groningse Schoolvereniging
Lees ook:Groningen omarmt Iris van Herpen
Lees ook:Iris van Herpen in Centraal Museum Utrecht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>