Spelen volgens de regels of volgens de regels van de kunst

Playing with Rules CREDITS: CBK Drenthe

Mag je als volwassene nog wel spelen in een wereld waarin efficiëntie, controleerbaarheid en taakgerichtheid het credo zijn? Dat kun je zelf gaan ervaren in Assen. Zaterdag 24 oktober om 17.00 uur opent de tentoonstelling ‘Playing with Rules’ bij het CBK Drenthe in De Nieuwe Kolk. De expositie staat in het teken van spel en spelregels. Getoond wordt werk van hedendaagse kunstenaars die vaak een loopje met de spelregels en het traditionele spel nemen. Door de condities, context en regels van een spel te verdraaien reflecteren de kunstenaars op de samenleving en creëren ze nieuwe ervaringen. Ook oude spellen en spelregels zullen niet ontbreken. Iedereen is welkom om te komen spelen met luchtige, zware, bekende en onbekende zaken.

Spel is op allerlei manieren terug te vinden in onze samenleving. Als metafoor is het spel op vele gebieden van toepassing. We beschouwen de politiek bijvoorbeeld als een spel. Een spel waar de regels omgebogen, overschreden en gaandeweg bepaald worden. Ook kunstenaars passen de conventies en regels van het spel toe in hun kunst. Zo gebruikt Ahmet Öǧüt een klassiek raadsel om te reflecteren op de strijd tegen terrorisme en verbeeldt Miguel Angel Rios het conflict tussen twee opponenten in een poëtisch spel van zwarte en witte tollen. Maze de Boer geeft met zijn bordspellen de macht aan het publiek, die hun eigen spelregels zullen moeten verzinnen voor zijn negen inventieve bordspellen. Spelers uit verschillende tijdzones strijden met elkaar om een ‘collectieve tijd’ met de mobiele kunst app Timezone Ensemble van Noor Nuyten, terwijl Simon Gush voor zijn film ee n bijzonder voetbalveld creëerde op een verlaten spoorwegterrein en hier spelers op liet voetballen.

Om de getoonde werken in een context van het traditionele spel en diens spelregels te plaatsen, gaat het CBK Drenthe een samenwerking aan met Museum Kinderwereld in Roden. Puttend uit hun omvangrijke collectie van historisch speelgoed, wordt er in het CBK een selectie oude spellen en spelregels getoond. In een tentoonstelling over spel moet natuurlijk gespeeld kunnen worden. Bezoekers hebben dan ook de mogelijkheid om een aantal van de getoonde spellen van de kunstenaars direct uit te proberen. Om de verschillende rollen van de speler en het spelen met verdraaide spelregels te ervaren, zullen er diverse activiteiten worden georganiseerd. Hierbij kan men kennis maken met nieuwe en oude spellen.

De opening vindt plaats op zaterdag 24 oktober 2015 om 17.00 uur in het CBK Drenthe in gebouw De Nieuwe Kolk, Weiersstraat 1, Assen.

De toegang is vrij.

BRON: Persbericht CBK Drenthe

Lees ook:Is Pac-Man kunst?
Lees ook:Smithsonian American Art Museum maakt winnende games bekend
Lees ook:Kunstuitleen Assen krijgt nieuwe impuls
Lees ook:CBK Drenthe wordt ontbonden
Lees ook:Museumtuin Drents Museum krijgt beelden Natasja Bennink

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>