Charlotte Dumas in De Pont

Yonaguni II, 2015 CREDITS: Charlotte Dumas

Sinds 2001 is kunstenares Charlotte Dumas druk bezig met het fotograferen van dieren. Al op diverse tentoonstellingen werden haar werken getoond en nu is haar werk ook te zien in De Pont in Tilburg. Dit keer spelen paarden de hoofdrol in de expositie Work Horse. 

De expositie Work Horse omvat foto’s, polaroids en film. Paarden spelen een hoofdrol. Centraal in de tentoonstelling staan twee recente projecten: een work in progress over acht, met uitsterven bedreigde paardenrassen in Japan en een in Zweden gemaakte film over trekpaarden. Hoewel Charlotte Dumas ook wolven en tijgers in gevangenschap heeft gefotografeerd, zijn de projecten over honden en paarden in de meerderheid. Dat is geen toeval. Het zijn dieren, waarmee de mens zich van oudsher omringt.

In het werk van Dumas is de mens bijna nooit zichtbaar, maar altijd voelbaar aanwezig. De dierportretten die zij sinds 2001 maakt, krijgen reliëf en ontlenen hun betekenis aan de betrekkingen van de mens tot het dier, een relatie waarin affectie en exploitatie, symboliek en projectie naast en door elkaar heen lopen. Iedere foto van Charlotte Dumas houdt een ontmoeting in. Deze ligt reeds besloten in de manier waarop haar foto’s tot stand komen. Dumas fotografeert met een standaardlens. De nabijheid, waarmee zij haar onderwerp bijna tastbaar in beeld brengt, spiegelt de feitelijke afstand. Die werkwijze en de daarvoor vereiste interactie met het dier vragen aandacht en geduld. Dumas werkt met wat voorhanden is: het dier, de omgeving waarin het verkeert en het aanwezige licht. Dat geeft de beelden een hoge mate van authenticiteit. Tegelijkertijd verlenen de zorgvuldige compositie, lichtval en textuur hen een tijdloze schoonheid die je eerder in verband brengt met schilderkunst dan met de fotografische registratie van een voorbijgaand moment.

De tentoonstelling Work Horse combineert film en fotografie en stelt beide tegenover elkaar in twee recente werken: in de onlangs voltooide en in Zweden opgenomen film Workhorse en in een serie grote fotowerken die Charlotte Dumas in de afgelopen maanden in Japan heeft gemaakt over vier paardenrassen. Polaroids tonen de eerste, voorbereidende schetsen van beide projecten. In Workhorse, Dumas’ derde film, is een koppel trekpaarden geportretteerd bij de houtkap. De sequentie van elkaar opvolgende scenes roept het verloop op van een werkdag, waarin twee voor de wagen gespannen paarden, net als iedere andere dag, van de ochtend tot de avond boomstammen vervoeren door het bos.

Een en ander is eigenlijk het beste te ervaren door het met eigen ogen te bekijken. Dat kan vanaf 10 oktober tot en met 10 januari 2016.

BRON: Persbericht De Pont Tilburg.

Lees ook:Een Dumas aan je eigen muur met De Pont
Lees ook:Eerste solotentoonstelling sinds 20 jaar van Marlene Dumas in Stedelijk
Lees ook:P.C. Hooft-prijs voor Charlotte Mutsaers
Lees ook:Marlene Dumas is Kunstenaar van het Jaar
Lees ook:Charlotte Mutsaers exposeert in Den Haag

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>