Van Gogh Museum is klaar voor Munch:Van Gogh

Axel Rüger (directeur Van Gogh Museum) en Maite van Dijk (conservator ‘Munch : Van Gogh’) onthullen ‘Sterrennacht boven de Rhône’ (Vincent van Gogh, 1888) en ‘Sterrennacht’ (Edvard Munch,1922), twee hoogtepunten uit de tentoonstelling ‘Munch : Van Gogh’ (Foto: Jan Kees Steenman)

Het Van Gogh Museum in Amsterdam is klaar voor de tentoonstelling Munch:Van Gogh, waarbij de schilders Edvard Munch en Vincent van Gogh worden samengebracht. Het is voor het eerst dat het samenbrengen van de werken van deze twee meesters op dergelijke grote schaal gebeurd. 

Centraal staan de raakvlakken in het werk van beide kunstenaars, dat tot op de dag van vandaag een miljoenenpubliek inspireert. Munch : Van Gogh is een unieke tentoonstelling: meer dan 100 kunstwerken, circa 80 schilderijen en 30 werken op papier, worden geëxposeerd. Zelden uitgeleende iconische topstukken van over de hele wereld, zoals Munchs De schreeuw en Van Goghs Sterrennacht boven de Rhône, vormen de allereerste tentoonstelling in de heropende tentoonstellingsvleugel van het museum. Geïnspireerd door Munch : Van Gogh organiseren tien toonaangevende Amsterdamse culturele instellingen (waaronder EYE, Toneelgroep Amsterdam, Koninklijk Concertgebouw Orkest en Nederlands Philharmonisch Orkest) dit najaar een Cultuurprogramma verspreid over de hele hoofdstad.

Uiteraard is voor de tentoonstelling ook het wereldberoemde werk De Schreeuw van Munch aanwezig in het Van Gogh Museum. Grappig is dat de vraag ‘Waar hangt De schreeuw?’ vaak gesteld wordt in het Van Gogh Museum, zelfs al was Van Gogh niet de schilder van dit meesterwerk. Maar de Noor Edvard Munch (1863-1944) en de Nederlander Vincent van Gogh (1853-1890) worden al ruim een eeuw als vanzelfsprekend in één adem genoemd. Hoewel zij elkaar nooit ontmoet hebben, waren zij in dezelfde tijd met dezelfde thema’s bezig en zijn hun visies op leven en kunst aan elkaar verwant. Munch : Van Gogh is de eerste tentoonstelling in de geschiedenis die de artistieke affiniteit tussen deze zielsverwanten centraal stelt. Met meer dan honderd belangrijke werken, waaronder een aantal topstukken dat zelden wordt uitgeleend (De schreeuw, Het zieke kind en Madonna van Munch; Sterrennacht boven de Rhône, Patience Escalier (‘De boer’) en De brug van Trinquetaille van Van Gogh), biedt Munch : Van Gogh de bezoeker de unieke kans om het belangrijkste deel van hun oeuvre op één locatie te bewonderen. Munch : Van Gogh is het resultaat van een jarenlange samenwerking en intensief onderzoeksproject tussen het Van Gogh Museum en het Munch Museum in Oslo.

De tentoonstelling Munch:Van Gogh is te zien vanaf 25 september tot en met 17 januari 2016.

BRON en meer informatie: Persbericht Van Gogh Museum

Lees ook:De Schreeuw komt naar Nederland!
Lees ook:Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest opent tentoonstelling in Van Gogh
Lees ook:$80 miljoen voor de Schreeuw van Munch?
Lees ook:Edvard Munch in de veiling
Lees ook:De werken van Edvard Munch in een natuur-historische context

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>