Nijntje in het Rijksmuseum

Dick Bruna in restauratiestudio Rijksmuseum in 2011. Foto: Rijksmuseum

Het zou de titel van een boek van het bekendste konijntje van Nederland kunnen zijn, maar het is een waar verhaal. Ter gelegenheid van de 60e verjaardag van nijntje presenteert het Rijksmuseum namelijk van 27 augustus tot en met 15 november 2015 ‘Dick Bruna. Kunstenaar’. Het betreft een tentoonstelling waarin het werk van grafisch vormgever en kunstenaar Dick Bruna (1927) voor het eerst in een internationale kunsthistorische context wordt belicht.

Prenten en tekeningen van Bruna’s grote voorbeelden Henri Matisse, Fernand Léger, Willem Sandberg, H.N. Werkman en Bart van der Leck zijn te zien naast zijn eigen boekomslagen, affiches, collages en tekeningen. In de presentatie van totaal 120 objecten ontbreekt nijntje zelf uiteraard niet. Dick Bruna. Kunstenaar toont de hoogtepunten van meer dan een halve eeuw grafisch werk. Bruna’s kenmerkende stijl van heldere lijnen, primaire kleuren en geabstraheerde vormen in het platte vlak is te zien in zijn boekomslagen voor onder meer de detective-reeksen De Schaduw(Havank) en Maigret (Georges Simenon) uit de Zwarte Beertjes uitgaven, affiches voor de uitgeverij A.W. Bruna & Zn. en de Nederlandse Melkunie en ontwerpen voor nijntje.

Hoewel Dick Bruna kunstenaars als Matisse, Léger, Werkman en leden van De Stijl meermaals in interviews noemt als zijn artistieke voorbeelden, is dit de eerste keer dat de kunsthistorische rode draad in zijn oeuvre zo uitgebreid zichtbaar wordt gemaakt. Het Rijksmuseum onderzocht de kunsthistorische verbanden met de andere kunstenaars en putte uit de rijke eigen prentencollectie om de verwantschappen met andere kunstenaars te tonen. Door Bruna’s creaties naast zijn inspiratiebronnen te plaatsen, zien we in een oogopslag deze invloed en inspiratie. Bruna combineert technieken, zoals knippen en het loslaten van perspectief, uit de kleurrijke Franse avant-garde met de strenge beeldtaal en het kleurenpalet van De Stijl. Omgekeerd bewonderden Picasso, Rietveld en architect J.J.P. Oud de omslagen en affiches van Bruna om hun eenvoud en helderheid.

In de presentatie van totaal 120 objecten wordt ook stilgestaan bij het ontwerpproces van nijntje. Nergens wordt Bruna’s vakmanschap, geduld en de kunst om met kleur de ruimtelijkheid in het platte vlak te tonen, meer duidelijk dan in de – ogenschijnlijk zo simpele – creatie van het wereldberoemde konijn. Voor deze presentatie is geput uit de langdurige bruikleen van 160 tekeningen, affiches, prenten en ontwerpen van Dick Bruna, die Mercis bv in het voorjaar van 2011 overdroeg aan het Rijksmuseum. Ook leende het Rijksmuseum werk van het Centraal Museum Utrecht, het Stedelijk Museum Amsterdam en de privécollectie van Dick Bruna.

Rond de expositie worden veel extra activiteiten georganiseerd. Zo is er een lezing met als spreker Caro Verbeek, samensteller van de tentoonstelling en conservator 20e eeuw van het Rijksmuseum | zondag 13 september 2015, 14–15 uur | € 15 (excl. museumticket). Klik hier voor meer informatie over de Rijkslezing. Kinderen in de leeftijd 6 tot en met 12 jaar kunnen in de Teekenschool aan de slag met de kinderworkshop Tekenen met inkt. Deze workshop wordt gegeven vanaf 12 september 2015 t/m 3 juli 2016 | Elke zaterdag en zondag 14–16 uur | in de herfstvakantie dagelijks 14 -16 uur | ca. 2,5 uur | € 10 Klik hier voor meer informatie over de kinderworkshop Tekenen met inkt.

Speciaal voor de tentoonstelling zijn er ruim 30 producten ontwikkeld met afbeeldingen van Dick Bruna’s boekomslagen, grafisch werk en nijntje. Deze zijn verkrijgbaar in de Museumshop en de webwinkel van het Rijksmuseum. Tevens verschijnt er een catalogus bij de tentoonstelling. Auteur Caro Verbeek| 100 pagina’s full colour, paperback | NL-ISBN 978-94-91714-58-0 ENG-ISBN 978-94-91714-67-2 . Ook komt het prentenboek Dick Bruna in het Rijksmuseum uit | ENG-NL ISBN 978-94-91714-68-9

BRON: Persbericht Rijksmuseum

Lees ook:Dick Bruna in het Affichemuseum
Lees ook:Rembrandt, Degas en Nijntje in het Rijksmuseum
Lees ook:Feest met nijntje in het Centraal Museum
Lees ook:Nijntje viert 60e verjaardag met Art Parade
Lees ook:Dick Bruna populair op internetveiling

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>