Reis in de Tijd met de Nieuwe Kerk

Verborgen elementen en een reis in de tijd CREDITS: Evert Elzinga

Vanaf zaterdag 11 juli 2015 biedt De Nieuwe Kerk Amsterdam weer de hele zomer een bijzondere tijdervaring: Reis in de tijd. History & Royalty. De bezoeker ontdekt in deze tweede editie een aantal bijzondere, tot nog toe verborgen elementen. Zo wordt voor het eerst de Kerkmeesterskamer voor het publiek opengesteld. Deze 18e-eeuwse stijlkamer is sinds jaar en dag in gebruik als ‘royal suite’ voor hoog bezoek van onze koning en koningin, buitenlandse staatshoofden en andere prominenten. Zo is ooit de Dalai Lama in deze kamer ontvangen. Het praalgraf van zeeheld Jan Hendrik van Kinsbergen is ook zo’n verborgen element. Met als speciale aanleiding SAIL 2015 wordt die weer zichtbaar. Het graf maakt, naast de praalgraven van Jan van Galen en Michiel de Ruyter, De Nieuwe Kerk nog meer tot Zeeheldenkerk. De Beeldenstorm van 1566 hield ook huis in De Nieuwe Kerk. Een voor- en na-reconstructie van twee kapellen getuigt hiervan. De bontgekleurde, middeleeuwse katholieke Boelenskapel contrasteert scherp met de witgeschilderde Meeuwskapel van na de Reformatie (1578).

In Reis in de tijd. History & Royalty stapt de bezoeker terug in de nationale geschiedenis en kiest daarin zelf een lijn door de kerk, die van de Oranjes of die van de Nederlandse historie. Met video walls, projecties, audioguide en bijna dagelijks hemelse klanken op het grootste historische orgel van Nederland zijn zeshonderd jaar geschiedenis indringend her te beleven, reizend langs middeleeuwse geheimen, koninklijke tradities en vrijgevochten stedelingen. Van katholieke devotie tot Beeldenstorm, van de kruisridder tot de VOC-koopman die hier werden begraven, van Hollandse zeehelden tot de ceremonies van onze staatshoofden.

Net als in de 17e eeuw is er elke dag muziek in De Nieuwe Kerk. Dagelijks om 12.00 uur, behalve op dinsdag, wordt een bespeling verzorgd op het hoofdorgel. Het muziekprogramma bevat op dinsdagen bijzondere optredens van onder andere Het Zwanenkoor en Wibi Soerjadi. Het programma is te vinden op nieuwekerk.nl. Reis in de tijd duurt tot en met 5 september 2015. De installatie wordt mogelijk gemaakt door een bijdrage van de BankGiro Loterij en haar deelnemers en keert jaarlijks in de zomermaanden terug in De Nieuwe Kerk.

BRON: Persbericht Nieuwe Kerk 

Lees ook:Zomerattractie Reis in de tijd open in De Nieuwe Kerk
Lees ook:Het Grootste Museum van Nederland
Lees ook:De Nieuwe Kerk zet stijgende lijn voort
Lees ook:230.000 bezoekers voor De Nieuwe Kerk in 2015
Lees ook:Oude Kerk lanceert vernieuwende luisterroute met actrice Halina Reijn

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>