Joséphines Cameeëntiara voor zes weken in Hermitage Amsterdam

De prachtige Cameeëntiara van Joséphine CREDITS: René Brus/Diamant Museum Amsterdam

Dankzij een bruikleen van het Diamant Museum Amsterdam en eigenaar/edelsmid René Brus wordt een replica van de Cameeëntiara van koningin Josephine van Zweden zes weken tentoongesteld in de Hermitage Amsterdam. De replica is vanaf vandaag tot en met zondag 5 juli te zien in de tentoonstelling Alexander, Napoleon & Joséphine.

Een van de beroemdste juwelen van Joséphine de Beauharnais is de Cameeëntiara die Napoleon bij de Parijse hofjuwelier Marie-Étienne Nitot liet maken. Hij gaf de tiara aan Joséphine de Beauharnais toen ze zijn keizerin werd. Het sieraad werd via haar zoon Eugène de Beauharnais geërfd door haar kleindochter Josephine von Leuchtenberg, die trouwde met koning Oscar I van Zweden. Het is vandaag de dag de trots van het Zweedse koninklijk huis. Prinses Sybilla, moeder van de huidige koning Karel XVI Gustaaf, begon de traditie om de kroon als bruidskroon te dragen. Koningin Silvia en kroonprinses Victoria dragen de juwelen van Joséphine met trots. De juwelen van het Zweedse hof mogen niet reizen, maar met deze natuurgetrouwe replica, vervaardigd door Ineke Broekarts-van Lomwel, René Brus en (graveringen) Werner Köhler, komt Joséphines wereld heel dichtbij.

Met de Cameeëntiara wordt de expositie compleet gemaakt en bestaat het uit louter hoogtepunten uit haar kunstcollectie, met werken van Paulus Potter, Adriaen van der Werff, Antonio Canova en Bernardino Luini en de beroemde Gonzaga Camee. De plaatsing van de Cameeëntiara is het startsein voor het programma De wereld van Joséphine in de Hermitage. In de periode tot en met zondag 5 juli, met haar geboortedag (23 juni 1763) en sterfdag (29 mei 1814), brengt de Hermitage de wereld van Joséphine de Beauharnais weer tot leven met haar prachtige kunstcollectie.

Daarbij zijn er ook tal van activiteiten in Hermitage Amsterdam:

Dinsdag 19 mei – zondag 5 juli:    Cameeëntiara van koningin Josephina van Zweden (replica) te zien
Donderdag 28 mei:                            Oplevering van een uniek bloembed i.s.m. Kasteel Keukenhof
Zaterdag 6 juni:                                  Empirestijl. Lezing door Robert Schreuder
Zaterdag 13 juni:                                Workshop miniatuurportret schilderen
Vrijdag 19 juni:                                  Workshop tekenen in de Hortus Botanicus
Zondag 28 juni:                                 Joséphines tuinfeest met het ensemble De Bezetting Speelt

Op korte loopafstand van de Hermitage Amsterdam is in de Hortus Botanicus de tentoonstelling Joséphine. Een keizerrijk in een tuin te zien, met een bijzonder activiteitenprogramma. Combinatieticket voor € 17,50.

BRON: Persbericht Hermitage Amsterdam

 

Lees ook:Alle Joséphines, Josés en Josines mogen gratis naar Hermitage
Lees ook:Hermitage Amsterdam viert geboortedag Napoleon met fotowedstrijd
Lees ook:Exceptionele juwelen en edelstenen onder de hamer
Lees ook:Prins Charles Bonaparte brengt bezoek aan tentoonstelling Alexander, Napoleon & Joséphine
Lees ook:Een hommage aan Joséphine de Beauharnais

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>