Indonesisch kunstenaarscollectief Tromarama komt naar het Stedelijk

Tromarama komt naar Europa in het Stedelijk CREDITS LOGO: Stedelijk Museum

Het Stedelijk Museum presenteert vanaf 12 juni de eerste Europese solotentoonstelling van het Indonesische kunstenaarscollectief Tromarama. Het collectief bestaat uit drie kunstenaars die experimenteren met digitale beeldtechnologie en vooral bekend staan om hun animaties.

De tentoonstelling toont een selectie van recente animaties, evenals een geheel nieuw werk dat het collectief speciaal voor de tentoonstelling maakt. Tromarama bestaat uit de kunstenaars Febie Babyrose (1985, Jakarta), Herbert Hans Maruli (1984, Jakarta) en Ruddy Hatumena (1984, Bahrain) en komt uit Bandung, Indonesië. De kunstenaars zijn afgestudeerd aan het Insitute of Technology in Bandung en ontmoetten elkaar in 2006 tijdens een workshop over animatie. Sinds ze samenwerken als collectief heeft Tromarama vele animaties gemaakt, waarin objecten uit het dagelijks leven vaak een centrale rol spelen. In tentoonstellingen presenteren ze de animaties als onderdeel van installaties, soms in combinaties met objecten, soms zonder.

De tentoonstelling van Tromarama is onderdeel van Global Collaborations, een driejarig project van het Stedelijk Museum dat van start ging in 2013. Het project biedt vanuit een mondiaal perspectief een genuanceerde blik op ontwikkelingen in de kunst, met een speciale focus op opkomende regio’s als Afrika, het Midden-Oosten en Zuidoost Azië. In 2014 vond de eerste tentoonstelling van het Stedelijk in het kader van Global Collaborations plaats onder de titel How Far How Near. Deze tentoonstelling ging in op de ondervertegenwoordiging van kunst uit opkomende landen als Indonesië in de vaste collectie van het museum. Met In Context II: Tromarama introduceert het Stedelijk het werk van Tromarama in Nederland en geeft het museum een internationaal podium aan het collectief.

In de tentoonstelling zijn, naast de nieuwe animatie First Wave (2015), de werken Happy Hour (2010), Unbelievable Beliefs (2012), On Progress (2013) en The Charade (2014) te zien. Bij de tentoonstelling zal een catalogus verschijnen onder redactie van Sophie Tates en Kerstin Winking, conservator van de tentoonstelling.

De tentoonstelling start 12 juni en loopt tot en met 6 september 2015.

BRON: Persbericht Stedelijk Museum Amsterdam

Lees ook:Stap in de wereld van animatie
Lees ook:Wat is de beste kunst van 2008?
Lees ook:Kunstenaarscollectief ZimmerFrei komt naar Beelden aan Zee
Lees ook:ARTtube op Lowlands
Lees ook:De geschiedenis van de Utrechtse Dom

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>