Hanneke Beaumont in Mark Peet Visser Gallery

Een sculptuur van Hanneke Beaumont CREDITS: Hanneke Beaumont

Vanaf 17 mei presenteert Mark Peet Visser Gallery Searching for Balanc, een nieuwe solotentoonstelling van de Nederlandse beeldhouwster Hanneke Beaumont. Hoewel ze ook te zien was in het Haagse museum Beelden aan Zee,  is de kunstenares zeer actief op de internationale kunstmarkt. In Brussel staat een beeld van haar hand bij het gebouw van de Raad van de Europese Unie en in de VS had ze twee belangrijke solo museum tentoonstellingen in 2013 en 2014. De eerste bij de Frederik Meijer Gardens and Sculpture Gardens (Grand Rapids, Michigan), de tweede bij het Baker Museum in Florida waar haar grootste opstelling, l’Ennui, permanent werd opgesteld. Nu komt ze eindelijk weer terug in Nederland met een serie nog niet eerder getoonde werken.

In een haastige wereld, vol met verplichtingen, afleiding, geweld en onrust, in een wereld waar de nadruk ligt op snel consumeren en materialisme zijn velen onder ons op zoek naar een soort evenwicht, balans, en het daarmee gepaard gaande gevoel van wat meer rust en vrede. Vragen, die de mens zich door de tijd heen steeds heeft gesteld, worden door Hanneke Beaumont als hedendaagse problematiek aan de orde gesteld. Haar beelden vertegenwoordigen de mens in het algemeen, een universele mens figuur. Zij zijn man noch vrouw, jong nog oud. Ze zijn geen portretten, geen bepaalde individuen, niet gemodelleerd naar geïdealiseerde menselijke vorm. Fysiek lijken ze wel op mensen en als zodanig zetten ze ons aan na te denken over de aard van de mens in het algemeen. Hun houdingen provoceren niet, maar laten ons ook niet met rust. Kwetsbaar doch sterk, onbeweeglijk, maar klaar om in actie te komen, lijken deze figuren in een gewichtloos ruimtelijk evenwicht. Gekleed in tijdloze ‘kleding’, vaag aangegeven door de structuur van het materiaal, dagen ze onze waarneming uit en geven ons te denken.

Hanneke Beaumont (Maastricht, 1947) studeerde in de Verenigde Staten. Ze keerde terug naar Europa en vestigde zich in België. Ze maakte de overstap naar de kunst, ging naar de Académie de Braine l’Alleud en studeerde vervolgens beeldhouwkunst aan de Ecole Nationale Supérieure de La Cambre en de Hogere Rijksschool voor Beeldende Kunsten in Anderlecht. In 1983 had ze haar eerste solo-expositie. Ze ontving door de jaren heen diverse prijzen. Beaumont maakt haar sculpturen met klei, brons en gietijzer. Een voorbeeld van haar werk is het zes meter hoge beeld Stepping Forward bij het gebouw van de Raad van de Europese Unie in Brussel.
De expositie van Hanneke Beaumont is te zien vanaf 17 mei tot en met 7 juni 2015 in Mark Peet Visser Gallery, Bastion Vught 35, ‘s-Hertogenbosch.

BRON: Persbericht Mark Peet Visser Gallery

 

Lees ook:Het geheime leven van een hotelkamer
Lees ook:Mark Manders krijgt Heinekenprijs
Lees ook:Jan van Hoof Galerie is Galerie van het Jaar 2017
Lees ook:Galerie Fons Welters is Galerie van het Jaar
Lees ook:Hanneke Francken in Hoofddorp

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>