De tussenwereld van Charlotte Lybeer

Usagi 2011 CREDITS: Charlotte Lybeer via Kunsthal Rotterdam

De wereld is soms een vreemde wereld. Mensen zien wat ze willen zien of kijken op een heel andere manier naar de wereld om hen heen. In het werk van de Belgische fotografe Charlotte Lybeer komt dit terug. Zij speelt met de wisselwerking tussen de virtuele en de werkelijke wereld en is daarbij geïnspireerd door films en games. De mensen die Lybeer portretteert lijken af te reizen naar een tussenwereld, een wereld die nu te zien is in Kunsthal Rotterdam.

In de werken van Lybeer is het mogelijk voor de geportretteerden om te leven in een wereld waar zij een andere identiteit aannemen en tijdelijk ontsnappen aan de dagelijkse realiteit. De tentoonstelling ‘De bonte avonturen van de Cabbit en de Folf’ in de Kunsthal Rotterdam laat ruim veertig werken van Lybeer zien. Daarbij volgt ze zogenoemde ‘furry fans’ en ‘zentai leden’ die op afgesproken plekken samenkomen en zich vervolgens een andere identiteit aanmeten. Een mens wordt konijn, een beer of een vos, iets aaibaars, iets harigs, iets niet-menselijks.

Het mooie aan de foto’s van Lybeer is dat de geportretteerden niet in hun normale omgeving worden vastgelegd op beeld. Normaal is in deze zin een gefantaseerde setting, een locatie die past bij de tweede natuur van de mensen. Lybeer koos er voor de mensen juist in hun eigen huis te fotograferen, maar ook bij Lybeer zelf thuis of in een anonieme hotelkamer. Door die keuze van een tussenwereld in een gewone wereld wordt de virtuele en dagelijkse identiteit van de geportretteerden in één beeld gevangen.

De tentoonstelling van Charlotte Lybeer maakt deel uit van het Freaky Voorjaar van de Kunsthal Rotterdam. Daarom is er in het weekend van 17 tot en met 19 april ook nog een Freaky Weekend. Het Freaky Weekend vindt plaats op vrijdag 17, zaterdag 18 en zondag 19 april met vrijdagavond dans & drinks, zaterdag een programma gericht op volwassenen en op zondag FAMILIEdag. Het programma wordt nog nader bekend gemaakt via deze website en de social media kanalen van Kunsthal Rotterdam.

De expositie van Lybeer is te zien tot en met 24 mei 2015.

BRON: Persbericht Kunsthal Rotterdam

Lees ook:24 uur Cultuur in Rotterdam
Lees ook:Ruud Lubbers opent Lintjesregen
Lees ook:Rotterdam in het teken van kunst
Lees ook:Hoofddoekjes en doornenkransen
Lees ook:Het Virtuele Museum viert 10-jarig jubileum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>