CoBrA-artiest John Nieland debuteert in België

Het nieuwe werk Sungod van John Nieland CREDITS: John Nieland

De Nederlandse CoBrA-kunstenaar John Nieland is in eigen land al langere tijd bekend, maar nu staat hij ook op de rand van de doorbraak in België. Vanaf 1 april zal hij gedurende de gehele maand mogen exposeren bij DIvani in Antwerpen. Voor zijn eerste expositie in Vlaanderen koos John voor het thema SUNGOD en brengt hij, als eerbetoog, een hommage aan de Belgische CoBrA-leden Christian Dotremont en Pierre Alechinsky.

Sungod is de zon, die als een God wordt vereerd. In de verschillende culturen en doorheen de geschiedenis, van bij de Oude Egyptenaren tot de Kelten, Germanen en Azteken, stond de zon centraal in de maatschappij en de kunst. De zon is de bron van alle leven op aarde, de bron van alle creaties die ontstaan. John Nieland exposeert voor het eerst ooit in België. In de statige showrooms van Divani op het Antwerpse Zuid, kan kennis men maken met de stijl van de meest-vooraanstaande Nederlandse CoBrA-artiest van deze tijd. De expositie is alle dagen te bezichtigen van 10 tot 18 uur bij Divani op de Vlaamse Kaai 35-37 te Antwerpen.

John Nieland (1966) werd geboren in Baflo, Groningen en groeide op in Friesland. Al op jonge leeftijd bleek hij creatief talent te bezitten. Vanaf zijn 18e schildert Nieland over uiteenlopende onderwerpen en exposeert regelmatig. Hoewel grotendeels autodidact, volgde hij enkele jaren de Rietveld Academie te Amsterdam. Zijn eerste expositie was in café de Duvel in Amsterdam in 1996. Nieland heeft een eigen stijl ontwikkeld geïnspireerd op kunst uit de tijd van CoBrA (een Europese kunststroming binnen de moderne kunst uit eind jaren 40 van de 20e eeuw). In deze unieke stijl weet Nieland verschillende onderwerpen krachtig neer te zetten, telkens vernieuwend maar zonder ooit zijn persoonlijke genre ontrouw te zijn. In 1996 richtte Nieland de kunstenaarsgroep ‘La Mütta’ op in Amsterdam. De groep bestond uit beeldend kunstenaars, componisten, filmmakers, modeontwerpers en designers waaronder Herman Brood en Karel N.L. Grazell en Edwin Donders. De kunstenaars bundelden hun krachten om een vuist te maken tegen de gevestigde orde. Het werk van ‘La Mutta’ bestaat uit een korte speelfilm, foto’s, schilderijen, mode en muziek.

Nieland schildert voornamelijk op doek of paneel met olieverf of acrylverf. De onderwerpen waar hij over schildert dienen zich meestal vanzelf aan, maar ook in opdracht kan hij persoonlijke wensen op doek vastleggen . Nieland blijft zich continue ontwikkelen waarbij zijn visie, het vastleggen van zijn emoties, onveranderd blijft. Zoals hij zelf zegt: “De CoBrA groep heeft mij altijd geïnspireerd als kunstenaar. Mijn werk doet denken aan de kunst uit deze tijd. Mijn schilderijen zijn nooit een kopie van werken van anderen, ieder werk is uniek. De afbeeldingen ontwikkelen zich in een soort roes, in mijn onderbewustzijn. Verf is het gereedschap waarmee ik creëer. Voor mij is schilderen een intense beleving, door op het juiste moment te stoppen leg ik de beleving van dat moment vast. Via mijn creaties probeer ik een persoonlijke boodschap over te brengen. Mijn figuren en kleurengebruik kunnen een ingeslapen fantasie laten ontwaken. Ik wil mensen weer laten dromen.”

BRON: Persbericht CC Advertising

Lees ook:Filmpje Yoko Ono en John Lennon in Hilton-bed
Lees ook:Het Parijs van de Nederlandse kunstenaars
Lees ook:De wereld van Vincent van Gogh door de ogen van de fotograaf
Lees ook:Solotentoonstelling Evert Thielen in Museum de Fundatie
Lees ook:Kamagurka maakt ‘luie landschappen’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>