Mads Nissen wint World Press Photo 2014

World Press Photo of the Year 2014, First Prize Contemporary Issues, Singles
Mads Nissen, Denmark, Scanpix/Panos Pictures

De Deense fotograaf Mads Nissen is de winnaar van de World Press Photo 2014. Hij won met een intiem portret van een Russisch homokoppel. De foto toont de intimiteit aan tussen twee mensen, samen, op één kamer, terwijl buiten die kamer er enorme controverse leeft over een relatie tussen twee mensen van hetzelfde geslacht. Liefde en intimiteit. Op een dag als Valentijnsdag, hoe commercieel ook, verdient een beeld als deze foto het om de dag op Kunst.blog.nl te openen!

Met de foto wordt een statement gemaakt naar de maatschappij. Hoewel het leven van mensen met een andere seksuele voorkeur in Rusland niet gemakkelijker wordt, toont de winst voor deze foto de andere werkelijkheid aan. Mads Nissen heeft op een voortreffelijke wijze in beeld gebracht hoe de intimiteit zich voltrekt, of dit nu tussen twee mannen is, twee vrouwen of tussen een man en een vrouw. Liefde is universeel, niet gebonden aan geslacht of leeftijd. Volgens juryvoorzitter van de World Press Photo, Michelle McNally, onder meer directeur fotografie en assistent managing editor bij The New York Times is deze foto een historische in de huidige tijdsgeest. “De winnende foto moet esthetisch zijn, impact hebben en het potentieel hebben om iconisch te worden. Deze foto is esthetisch gezien krachtig en daarbij ook nog menselijk.”

De foto van Mads Nissen zal te zien zijn tijdens de lange wereldtour van de World Press Photo 15 in de Nieuwe Kerk Amsterdam. Op zaterdag 18 april opent in De Nieuwe Kerk Amsterdam World Press Photo 15. De tentoonstelling bevat indrukwekkende persfoto’s van 42 prijswinnaars uit 17 landen, in acht categorieën: Algemeen nieuws, Dagelijks leven, Hard nieuws, Hedendaagse kwesties, Langetermijn-projecten, Natuur, Portretten en Sport. In elke categorie zijn een eerste, tweede en derde prijs toegekend, voor zowel enkel beeld als series. Net als in 2014, toen World Press Photo na 15 jaar terugkeerde in De Nieuwe Kerk, wordt het speciaal ontwikkelde hangsysteem gebruikt, waardoor de foto’s lijken te zweven in de gotische ruimte aan de Dam. Midden in de tentoonstelling, in het hoogkoor, zijn op grote panelen en beeldschermen de winnaars van de multimedia-wedstrijd te zien. De winnaars worden medio maart bekendgemaakt. Omdat journalisten steeds vaker gebruik maken van bewegend beeld en internet, is in 2011 deze wedstrijd in het leven geroepen.

BRON: Persbericht World Press Photo en De Nieuwe Kerk Amsterdam

 

Lees ook:93.000 bezoekers World Press Photo-tentoonstelling in De Nieuwe Kerk Amsterdam
Lees ook:World Press Photo keert terug in de Nieuwe Kerk
Lees ook:Al 80.000 bezoekers voor World Press Photo 16 in De Nieuwe Kerk
Lees ook:World Press Photo-tentoonstelling in Nieuwe Kerk trekt al 12.000 bezoekers
Lees ook:Al 50.000 bezoekers World Press Photo-tentoonstelling in De Nieuwe Kerk Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>