Beatrix Ruf opent Prospects & Concepts tentoonstelling Mondriaan Fonds

Een bijzondere jas van Guy Königstein, Feel Free, 2014 CREDITS: Guy Königstein, Mondriaan Fonds

Op woensdag 4 februari zal Beatrix Ruf, directeur Stedelijk Museum Amsterdam, de tentoonstelling Prospects & Concepts openen tijdens Art Rotterdam. De derde editie van deze tentoonstelling waar het Mondriaan Fonds jong talent presenteert, is van 5 tot en met 8 februari 2014 voor het publiek te zien in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam.

Het werk van de dertien  beeldend kunstenaars die in 2013 een Werkbijdrage Jong Talent ontvingen is geselecteerd door curator Mirjam Westen en wordt gepresenteerd in een ontwerp van Tom Postma Design. Op de tentoonstelling zal werk te zien zijn uit alle disciplines, van schilderkunst tot installaties, van video tot performances, en van nog onbekend talent tot kunstenaars die al veelbesproken projecten op hun naam hebben staan.

In het voormalige distributiecentrum waar de tentoonstelling zal plaatsvinden worden bezoekers verwelkomd met een videowerk van Inge Meijer. Verderop in de tentoonstelling laat Guy Königstein de bezoekers in een jas kruipen om zich te presenteren als een monumentaal leider, Folke Janssen drapeert op spectaculaire wijze een uit spiegelglas opgebouwd werk, van Omar Koubâa  en Jenny Lindblom zijn recente schilderijen te zien, Jonathan van Doornum presenteert drie nieuwe MDF sculpturen, terwijl Fleur van Dodewaard sculpturen bouwt via fotografie. In verschillende fotoseries verkennen Jan Hoek en Lotte Reimann nieuwe werelden, Kevin Gallagher zal de bezoeker verbazen met onverwachte dimensies van banale voorwerpen, een poster van Snejanka Mihaylova refereert aan een eerder gehouden performance, Lennart Lahuis gebruikt vloeistoffen om tegenstellingen bloot te leggen en in de video’s van Emma van der Put kunnen bezoekers genieten van bewerkte filmregistraties uit de openbare ruimte.

Bij de expositie verschijnt een publicatie over de deelnemende kunstenaars. Tijdens de tentoonstelling organiseert het Mondriaan Fonds een randprogramma met rondleidingen door (oud)-commissieleden en door curator Mirjam Westen, presentaties, performances en speeddates met deelnemend kunstenaars en een voorlichtingsbijeenkomst voor startende kunstenaars.

Omdat in 2013 minder kunstenaars dan het jaar ervoor een Werkbijdrage Jong Talent kregen toegekend, kan er tijdens deze Prospects & Concepts-editie van alle kunstenaars meer werk getoond worden. In 2013 vroegen minder kunstenaars de werkbijdrage aan omdat velen dat al in 2012 hadden gedaan voor de bezuinigingen werden doorgevoerd en omdat een kunstenaar sinds 2013 eerst één jaar professioneel werkzaam moet zijn voor hij in aanmerking kan komen. Overigens is het aantal aanvragen voor een Werkbijdrage Jong Talent in 2014 weer sterk toegenomen tot 55. Curator van Prospects & Concepts is Mirjam Westen, conservator hedendaagse kunst Museum Arnhem. Zij was ook curator van de succesvolle editie van Prospects & Concepts 2014. De inrichting is weer gedaan door Tom Postma Design.

De Werkbijdrage Jong Talent (18.000 euro) kan bij het Mondriaan Fonds worden aangevraagd door kunstenaars tot vier jaar na hun afstuderen aan het kunstvakonderwijs. De bijdrage kan worden gebruikt voor alles dat verband houdt met nieuw, werk zoals onderzoek, materiaal, apparatuur en projecten in binnen- of buitenland.

Het Mondriaan Fonds organiseert de tentoonstelling Prospects & Concepts jaarlijks om de zichtbaarheid van beginnende beeldend kunstenaars een extra impuls te geven. Door de nabijheid van Art Rotterdam krijgen kunstprofessionals en verzamelaars maar ook een brede groep geïnteresseerden de mogelijkheid met het werk van deze beloftevolle kunstenaars kennis te maken. Bovendien is de tentoonstelling een uitgelezen kans om te laten zien wat mede dankzij een bijdrage van het Mondriaan Fonds tot stand is gekomen

BRON: persbericht Mondriaan Fonds

Lees ook:Prospects & Concepts introduceert 65 kunstenaars en de Prospects & Co – Workspace
Lees ook:Kunst uit/volgens het boekje…
Lees ook:Mondriaan Fonds kent werkbijdragen toe
Lees ook:Staatsieportretten Koning Willem-Alexander zijn klaar
Lees ook:Volop kunst tijdens Art Rotterdam 2015

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>