Hockney, Picasso, Tinguely en meer hoogtepunten uit de Kunstsammlung Würth

David Hockney, “Felled Trees on Woldgate” 2008, Olieverf op 2 doeken (152,5 x 122 cm per doek, 152,5 x 244 cm totaal) © David Hockney, Foto: Richard Schmidt, Sammlung Würth

Onder de naam ‘Hockney, Picasso, Tinguely en meer hoogtepunten uit de Kunstsammlung Würth’ presenteert Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch komend voorjaar ruim zestig werken uit de omvangrijke kunstcollectie Würth. Schilderijen en beeldhouwwerken van kunstenaars als Pablo Picasso, Christo, Max Ernst, Marc Chagall, Jean Tinguely, Edvard Munch, Roy Lichtenstein en Andy Warhol bieden een overzicht van de verschillende stromingen binnen de moderne en hedendaagse kunst.

Een van de tentoonstellingszalen is geheel gewijd aan wandvullende landschapsstukken van David Hockney, die eerder furore maakten in Londen en Keulen. De schilderijen van Hockney en nagenoeg alle andere kunstwerken uit de collectie Würth zijn voor de eerste keer in Nederland te zien.

“Als mensen in aanraking komen met kunst wordt zowel de levenskwaliteit alsook de arbeidskwaliteit vergroot.” Met deze filosofie verzamelt Reinhold Würth, eigenaar van de Duitse schroeven-, bouten- en moerengroothandel, vanaf de jaren ’60, kunst uit de 20e en 21e eeuw. In eerste instantie laat hij ze in kantoren, kantines en andere werkruimten ophangen om een inspirerende werkomgeving te creëren. De collectie groeit en al snel volgt het besluit de kunstwerken ook voor het algemene publiek toegankelijk te maken. Inmiddels heeft het vijftiende Würth-museum zijn deuren geopend en is Kunstsammlung Würth met meer dan 16.000 werken uitgegroeid tot een van Europa’s grootste bedrijfsverzamelingen.

Binnen de tentoonstelling is er ruim aandacht voor de Britse kunstenaar David Hockney (Bradford, 1937). Onder meer de serie Three Trees near Thixendale zal te zien zijn. De schilderwerken van drie bomen langs een weg in vier seizoenen bestaan uit meerdere doeken. Zo weet Hockney vier monumentale landschappen te creëren, die straks alle wanden zullen beslaan in een aparte zaal. Zo kan de beschouwer straks middenin het landschap staan en van heel dichtbij kennismaken met Hockneys intense ervaring met de oneindige variatie van de natuur. De werken van Hockney worden gepresenteerd in het kader van het themajaar Van Gogh 125 jaar inspiratie. Vincent van Gogh is Hockneys grote inspiratiebron. Niet alleen de fascinatie voor de natuur hebben de twee schilders gemeen, ook in de schilderstijl zijn veel parallellen te vinden. Dit is te zien in deze recente werken, waarbij Hockney met veel kleur en een losse penseelstreek vorm geeft aan het landschap van North Yorkshire.

In Kunstlocatie Würth, gevestigd in het hoofdkantoor van Würth Nederland in ’s-Hertogenbosch, is vanaf 9 maart 2015 overigens ook werk te zien van de Duitse kunstenaars Raimund Girke en Günther Uecker. Hiermee sluit de expositie aan op de tentoonstelling in Het Noordbrabants Museum, waar ook werk van Girke uit de verzameling Würth hangt. Kunstlocatie Würth en Het Noordbrabants Museum trekken daarnaast op educatief gebied samen op.

Deze tentoonstelling is te zien vanaf 21 februari tot en met 17 mei 2015.

 

 

Lees ook:Het jaar van Vincent
Lees ook:David Hockney. A Bigger Picture in Keulen
Lees ook:Beestenbouwsels in Het Noordbrabants Museum
Lees ook:Het Noordbrabants Museum schotelt u voor in 2015…
Lees ook:Hockney meest invloedrijke kunstenaar van Groot-Brittannië

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>