Boijmans van Beuningen is klaar voor 2015

Hella Jongerius, Blossom light, 2006 CREDITS: Museum Boijmans van Beuningen

Het jaar 2014 loopt bijna ten einde en dus hebben ook de musea in Nederland en België al nagedacht over de programmering voor het komende jaar. Onder hen ook Museum Boijmans van Beuningen. Enkele exposities lopen volgend jaar af, maar er staan ook vier nieuwe tentoonstellingen op de planning. Bij deze een overzicht. 

La La La Human Steps 7 februari – 17 mei 2015
De grote tentoonstelling ‘La La La Human Steps’ bestaat vrijwel geheel uit werken uit de eigen collectie. Museum Boijmans Van Beuningen presenteert werk van Nederlandse en buitenlandse kunstenaars, van oude meesters tot hedendaagse kunstenaars die refereren aan ‘La condition humaine’, het lot van de mens. Vanuit meerdere invalshoeken wordt het ‘mens zijn’ belicht. De 14-delige choreografie ‘Amelia’ van de Canadese La La La Human Steps op muziek van David Lang en tekst van Lou Reed, is het verbindende element tussen de werken. Een selectie van getoonde kunstenaars: Vito Acconci, Bas Jan Ader, Yael Bartana, Sebald Beham, John Bock, David Claerbout, Pieter Coecke van Aelst, Peter Feiler, Yang Fudong, Cyprien Gaillard, Inez van Lamsweerde, Melvin Moti, Zwelethu Mthethwa, Bruce Nauman, Joachim Patinir, Cindy Sherman, Marijke van Warmerdam en Andro Wekua.

Design Derby: Nederland – België (1815-2015) 13 juni – 13 september 2015
De vormgevingsiconen van Nederland en België gaan een spannende confrontatie aan in deze tentoonstelling. Vierhonderd objecten uit de twee buurlanden zijn te zien, variërend van zilver, glas, keramiek en affiches tot meubels, mode en auto’s. Van de overdadige en sierlijke Belgische Art Nouveau tot de strakkere Nederlandse variant en van de eigentijdse ambachtelijke hoogstandjes uit België tot het nuchtere Dutch Design van nu. Museum Boijmans Van Beuningen toont dit overzicht van de vormgeving in Nederland en België in de afgelopen 200 jaar in de zomer van 2015. Na Rotterdam reist de tentoonstelling door naar Design museum Gent.

Van Bosch tot Bruegel De ontdekking van het dagelijkse leven in de zestiende eeuw 10 oktober 2015 – 17 januari 2016
Schilderijen en prenten geven een beeld van de genreschilderkunst uit de periode 1500-1570; van Bosch tot Bruegel. Jheronimus Bosch zorgt rond 1500 voor radicale vernieuwingen in de paneelschilderkunst. Naast de vertrouwde religieuze voorstellingen en portretten worden voor het eerst ook satirische onderwerpen geschilderd, zoals vrekken, oplichters, dronkenlappen, bankiers, boeren en zotten in allerlei gedaanten. Het beroemdste voorbeeld is misschien wel ‘De Marskramer’ van Bosch, met het ‘alledaagse’ tafereel van een reiziger. Naast dit topstuk toont het museum een veertigtal schilderijen uit de pioniersgeneratie van Jheronimus Bosch, Lucas van Leyden en Quinten Massys en van latere meesters als Pieter Aertsen en Pieter Bruegel, aangevuld met een breed scala aan voorbeelden van dit genre in de 16e-eeuwse prentkunst.

Fra Bartolommeo – van tekening tot schilderij, Florentijnse meesterwerken uit de Hoog-Renaissance 15 oktober 2016 – 15 januari 2017
Museum Boijmans Van Beuningen bewaart de grootste collectie tekeningen (500 op 400 bladen) van Fra Bartolommeo (1473-1517). Fra Bartolommeo was een dominicaner monnik uit het klooster van San Marco in Florence en behoorde met zijn bekendere tijdgenoten Leonardo
da Vinci, Rafaël en Michelangelo tot de grondleggers van de Hoog-Renaissance. Eind 2016 organiseert het museum in de opmaat naar het Fra Bartolommeo-jaar 2017 een tentoonstelling met honderd tekeningen en een klein aantal belangrijke schilderijen van de kunstenaar, waaronder twee grote altaarstukken, die niet eerder buiten Italië te zien zijn geweest. Centraal thema is het creatieve proces waarin de kunstenaar zijn religieuze schilderijen voorbereidde met tekeningen van composities en afzonderlijke details.

Voor een volledig overzicht van lopende en komende tentoonstellingen, kijk hier.

Lees ook:Museum Boijmans van Beuningen verlengt Van Bosch tot Bruegel
Lees ook:Museum Boijmans van Beuningen krijgt topstukken in bruikleen
Lees ook:Museum Boijmans Van Beuningen brengt zes panelen van Pieter Bruegel de Oude bij elkaar
Lees ook:Rondom Fra Bartolommeo in Boijmans van Beuningen
Lees ook:Boijmans van Beuningen toont het verhaal achter de collectie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>