Het Noordbrabants Museum schotelt u voor in 2015…

Veel te doen in 2015 in Den Bosch CREDITS: José van der Wegen

Nog maar even en het jaar 2015 gaat van start. De diverse musea in Nederland en België werken dan ook al aan hun programma voor het volgende jaar. Zo ook Het Noordbrabants Museum in Den Bosch. Verwacht in het Vincent van Gogh-jaar, dat volgend jaar begint, onder meer veel Van Gogh in het museum!

In 2015 is het 125 jaar geleden dat Vincent van Gogh is gestorven. Het Noordbrabants Museum draagt groots bij aan dit inspiratiejaar met liefst vier uiteenlopende tentoonstellingen. Maar er is meer. Zo vertelt een zomertentoonstelling de historie van waren als koffie, thee en tabak en wordt in het najaar Botanische kunst getoond. Daarnaast krijgen de spraakmakende kostuums van Rien Bekkers een podium, evenals de driedimensionale sculpturen van Georgia Russell. Ook is Het Noordbrabants Museum er weer voor de toekomst van Brabant met een reeks ‘Brabantse nieuwe’, voor jonge veelbelovende kunstenaars, en een kindertentoonstelling in de zomer. Het totale programma ziet er als volgt uit

Design uit het land van de aardappeleters – vormgevers ontmoeten Van Gogh: 24 januari t/m 26 april 2015

Het werk van Vincent van Gogh vormt de aanleiding om vanuit een andere invalshoek Brabants design te bekijken. De tentoonstelling ‘Design uit het land van de aardappeleters’, samengesteld door Yksi, laat een breed scala aan vormgeving zien, van industrieel ontwerp tot textiel en mode en van grafisch ontwerp tot fooddesign en fotografie. Dit tegen de achtergrond van drie belangrijke thema’s uit Van Goghs Brabantse werk: boerenland, eenvoud en natuur. Thema’s die nog steeds actueel zijn. Onder de ontwerpers zijn tal van gerenommeerde namen, zoals Maarten Baas, Studio Job en Piet Hein Eek, maar ook veelbelovende pas afgestudeerde ontwerpers.

Brabantse nieuwe: 31 januari t/m 12 april 2015

Ook in 2015 geeft Het Noordbrabants Museum onder de noemer ‘Brabantse Nieuwe’ jonge veelbelovende kunstenaars uit Noord-Brabant een podium. Van 31 januari t/m 12 april 2015 exposeert Anne Geene (Rijsbergen, 1983) als eerste van de vijf met natuurfoto’s in ‘Kabinet van een onderzoeker’.

Hockney, Picasso, Tinguely en meer hoogtepunten uit de Kunstsammlung Würth: 21 februari t/m 17 mei 2015

Deze expositie maakt onderdeel uit van het Van Gogh inspiratiejaar. In samenwerking met de Sammlung Würth laat Het Noordbrabants Museum een selectie van ruim zestig hoogtepunten uit hun bijzondere collectie zien. Een zaal is geheel gewijd aan recente landschapstukken van David Hockney. Met zowel de losse verftoets als het kleurgebruik verwijst het werk naar één van Hockney’s grootste inspiratiebronnen: Vincent van Gogh. “Van Gogh zorgt ervoor dat je de wereld om je heen iets intenser ziet. Hij kon van alles tekenen en het boeiend maken”, aldus Hockney.

Dromen van Shakespeare: 16 mei t/m 23 augustus 2015

Costumier Rien Bekkers (Tilburg 1950) maakt al decennia spraakmakende kostuums voor theater- en filmproducties in binnen- en buitenland. In ‘Dromen van Shakespeare’ worden een twintigtal kostuums, die op 2/3 schaal zijn gemaakt, samen met schetsen voor karakters uit de toneelstukken van William Shakespeare gepresenteerd. De kostuums, hun vorm en versiering zijn gebaseerd op de personaliteiten van de karakters zoals die door Bekkers zijn geïnterpreteerd.

Georgia Russell – Kunst met een scalpel: 16 mei t/m 30 augustus 2015

Georgia Russell (Schotland, 1974) maakt kunst met een scalpel in plaats van een penseel: zij verknipt, versnijdt en ontleedt oude boeken, foto’s, kaarten, muziekpartituren en kranten en transformeert ze op een wonderbaarlijke wijze tot kunstwerken. De oorspronkelijke bronnen zijn nauwelijks meer herkenbaar in de driedimensionale sculpturen door het karakteristieke gevederde uiterlijk van haar werk. i.s.m. Renschdael Art Foundation

Wat van ver komt… Koffie, thee en tabak (werktitel): 6 juni t/m 13 september 2015

Koffie, thee en tabak zijn niet meer weg te denken uit de Nederlandse keuken en woonkamer. Maar ze zijn eigenlijk oorspronkelijk geen Hollandse waren. Het zijn geïmporteerde voedings- en genotsmiddelen, pas vanaf de zestiende en zeventiende eeuw in ons land verkrijgbaar. Evenals een groot aantal specerijen, suiker en andere etenswaren. In deze tentoonstelling, voor jong en oud, wordt een beeld gegeven aan het cultuur- en kunsthistorische verhaal rondom deze producten.

Schilderijen van klei: 20 juni t/m 30 augustus 2015

In samenwerking met onze partnerscholen wordt er weer een educatieve zomertentoonstelling georganiseerd in het Medialab. Onder het mom van ‘Kijken met je handen’ brengen leerlingen schilderijen uit de collectie van Het Noordbrabants Museum tot leven door hun driedimensionale creaties van modelklei.

Botanische kunst – een bloemrijke wetenschap: 12 september 2015 t/m 3 januari 2016

De Vereniging Botanische Kunstenaars Nederland (VBKN) bewaakt en bevordert in 2016 al tien jaar lang de kennis en vaardigheden van het botanisch tekenen en schilderen in Nederland. Schilderijen en tekeningen van de VBKN worden in de tentoonstelling Botanische kunst, samen met bloemschilderkunst uit de collectie van Het Noordbrabants Museum getoond. Dit geeft de mogelijkheid om twee stromingen binnen de bloem- en plantkunst en hun historische links samen te presenteren, wat de variëteit en vitaliteit van de bloem als onderwerp weer eens benadrukt.

Van Gogh uit eigen collectie: 3 oktober 2015 t/m 10 januari 2016

In het najaar van het Van Goghjaar wordt in deze tijdelijke tentoonstelling aandacht besteed aan van Goghs ontwikkeling als kunstenaar in Brabant. De schilderijen uit de vaste Van Goghpresentatie van Het Noordbrabants Museum worden extra belicht en aangevuld met een aantal bruiklenen.

Waar is Van Gogh?: 3 oktober 2015 t/m 10 januari 2016

Vincent van Gogh is ook in ‘Popular Culture’ niet meer weg te denken; zijn beeltenis en reproducties van zijn werken sieren de meest uiteenlopende producten. Van theedoeken tot potloden en karamels: er is meer Van Gogh dan je denkt! In deze toegankelijke tentoonstelling wordt het toepassen van Van Goghs beeldtaal in de moderne tijd onder de loep genomen en worden de uiteenlopende meningen en emoties die aan de schilder worden gekoppeld onderzocht. Hoe is Van Gogh een ‘commodity’ geworden en wat betekent dat, voor hem, voor ons en voor de kunst?

Op de website van het museum staat veel meer informatie over de diverse exposities in 2015.

Lees ook:Fotowedstrijd Mijn Vincent in Het Noordbrabants Museum
Lees ook:Het jaar van Vincent
Lees ook:Vooraankondiging: Botanische Kunst – Een bloemrijke wetenschap
Lees ook:Salon Van Gogh in het Vincent van GoghHuis
Lees ook:Design van eigen bodem

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>