Het Noordbrabants Museum kiest voor Van Gogh in 2015

Amba Molly, Atlas Small Collectie CREDITS: Noordbrabants Museum

Met de tentoonstelling ‘Design uit het land van de aardappeleters – vormgevers ontmoeten Van Gogh’ opent Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch het Vincent van Gogh inspiratiejaar. Het werk van de wereldberoemde kunstenaar vormt de aanleiding om Brabants design vanuit een andere invalshoek te bekijken. Dit kan vanaf 24 januari 2015 tot en met 26 april 2015.

Met zo’n 85 objecten en producten in twee grote tentoonstellingszalen wordt een breed scala aan vormgeving getoond: van industrieel ontwerp tot textiel en mode en van grafisch ontwerp tot fooddesign en fotografie. Onder de ontwerpers zijn tal van gerenommeerde namen, zoals Maarten Baas, Studio Job en Piet Hein Eek, maar ook veelbelovende pas afgestudeerde ontwerpers.

Is het Van Goghjaar de kapstok van deze expositie, de ambitie van Design uit het land van de aardappeleters reikt verder. Brabant is niet alleen het land van Van Gogh, het is ook een design-hotspot met internationale faam. De tentoonstelling, samengesteld door het Eindhovense ontwerpbureau Yksi, wil de potentie van Brabant laten zien. Design is veel meer dan styling of het bedenken en maken van een ‘mooie buitenkant’. Design is steeds meer een manier van denken en werken om naar vernieuwende, duurzame oplossingen te zoeken voor maatschappelijke problemen, steeds vaker in combinatie met technologie en in samenwerking met het bedrijfsleven.

Van Gogh schilderde zijn meesterwerk De aardappeleters bijna 130 jaar geleden. Maar nog steeds zijn de thema’s die hem inspireerden actueel. Eenvoud, boerenland en natuur – de drie belangrijkste thema’s uit zijn Brabantse werk – vormen de leidraad voor de tentoonstelling. Het thema eenvoud is terug te zien bij vormgevers die gebruik maken van grondstoffen als papierpulp, gerecycled kunststof en afvalhout. Ook uit de heldere constructies van stoelen en ambachtelijke productiemethodes spreekt eenvoud. Binnen het thema boerenland worden producten getoond waarin technologie, innovatie, industrieel ontwerp en toepasbaarheid op een mooie manier samenkomen. Zoals bij de multifunctionele spitmachine, de biggenbodywarmer en het kweekvlees kookboek. Bewondering voor de volmaaktheid van de natuur is van alle tijden. Te zien zijn bijvoorbeeld lichtinstallaties die met behulp van de nieuwste techniek natuurverschijnselen verbeelden en meubels waarop levende organismen groeien.

Gelijktijdig is in het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch, dat samen met Het Noordbrabants Museum het Museumkwartier vormt, de tentoonstelling How We Work – nieuw Dutch Design te zien. Veertien Nederlandse ontwerpstudio’s met een eigen handschrift presenteren zich met nieuwe ontwerpen en laten zien hoe zeer diverse producten tot stand komen. De twee designtentoonstellingen – onder een dak – zijn te bezoeken met één combiticket.

In 2015 is het 125 jaar geleden dat Vincent van Gogh is gestorven. Het Noordbrabants Museum organiseert in het Van Goghjaar meerdere exposities die gewijd zijn aan de kunstenaar. Vanaf 21 februari is binnen de tentoonstelling Hockney, Picasso, Tinguely en meer hoogtepunten uit de Kunstsammlung Würth ruim aandacht voor de Engelse kunstschilder David Hockney. In zijn werk is de verwantschap met Van Gogh duidelijk zichtbaar. Niet alleen Het Noordbrabants Museum besteedt aandacht aan het 125e sterfjaar. Zo’n dertigtal binnen- en buitenlandse instellingen organiseert belangwekkende tentoonstellingen en culturele evenementen om de wereldberoemde kunstenaar te eren. Het volledige programma is te vinden op: www.vangogh2015.eu 

Lees ook:Design van eigen bodem
Lees ook:Het Noordbrabants Museum schotelt u voor in 2015…
Lees ook:Het jaar van Vincent
Lees ook:Beestenbouwsels in Het Noordbrabants Museum
Lees ook:Corso Zundert geheel in het teken van Vincent van Gogh

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>