De Armando-collectie van Tony de Meijere

Een bijzondere collectie van Armando in het Kröller-Müller CREDITS: Kröller-Müller Museum

In het Kröller-Müller Museum is momenteel werk te zien van schilder, beeldhouwer, tekenaar, schrijver en dichter Armando. De werken komen uit de T-collectie van Tony de Meijere. Tony de Meijere is de voormalige echtgenote van Armando en bouwde gedurende haar huwelijk met de kunstenaar een bijzondere collectie op. 

Armando (1929) is een van de meest veelzijdige kunstenaars van het naoorlogse Nederland. Zijn omvangrijk en indringend oeuvre wordt gekenmerkt door melancholie, schuld en herinnering. In de tentoonstelling wordt een selectie getoond uit de bijzondere collectie van Tony de Meijere. De Meijere heeft de werken in permanente bruikleen aan het Kröller-Müller Museum gegeven. Het Kröller-Müller Museum neemt bij Tony een speciaal plekje in. Het echtpaar woonde bijna vijf jaar in Otterlo, voordat ze in 1979 naar Berlijn verhuisden. In die tijd had het Kröller-Müller Museum al schilderijen, tekeningen en sculpturen van Armando in bezit. Na haar scheiding in 2009 en 30-jarige verblijf in Berlijn besloot Tony tot haar dood haar gehele collectie aan het Kröller-Müller Museum in permanente bruikleen te geven. Na haar dood zal de collectie nagelaten worden aan het museum.

De basis van de collectie van Tony de Meijere wordt gevormd door één werk uit alle series van Armando. Omstreeks 1984 adviseerde Carel Blotkamp, hoogleraar kunstgeschiedenis, Armando en Tony om van alle series één werk te bewaren. Dit wijze advies werd opgevolgd en heeft geleid tot deze collectie bestaande uit schilderijen, tekeningen, alle épreuves d’artiste van de kleine sculpturen en litho’s, de publicaties van en over Armando en een uitgebreide documentatie.

Om een beeld te krijgen van de bijzondere T-Collectie die een periode van bijna 50 jaar beslaat uit het oeuvre van Armando is een bezoek aan het Kröller-Müller Museum zeker aan te bevelen. De tentoonstelling is te zien tot en met 22 maart 2015.

Lees ook:herman de vries in het Kröller-Müller
Lees ook:Kröller-Müller is trots op nieuwe sculptuur van Armando
Lees ook:Ger van Elk: Pionier van de conceptuele kunst
Lees ook:De zomer van 1970
Lees ook:Kröller-Müller viert verjaardag Loes van der Horst

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>