De Eerste Wereldoorlog in beeld

De Eerste Wereldoorlog in beeld, feit of propaganda CREDITS: Fotomuseum Antwerpen

Wegens het grote succes wordt de tentoonstelling Shooting Range. Fotografie in de vuurlinie? in het Antwerpse Fotomuseum verlengd tot één februari 2015. Maar liefst 25.000 mensen hebben de tentoonstelling al bezocht. De tentoonstelling zoomt in op de rol die fotografie speelde tijdens de Eerste Wereldoorlog. Dit was het eerste grootschalig conflict waarin het jonge medium werd ingezet als propagandamiddel. Maar het medium was nog jong en de mogelijkheden beperkt. Slaagde de fotografie er wel in om de oorlog vast te leggen op beeld?

In deze tentoonstelling zie je hoe stilstaand beeld werd gebruikt in kranten, magazines, postkaarten of voor militaire doelen. Propaganda- en antioorlogsfilms verrijken het beeld van dit wereldconflict. Historische stukken worden in hun originele verschijningsvorm getoond. De tentoonstelling  is samengesteld uit stukken van de Collectie FoMu en stukken uit andere publieke en privécollecties met daarbij speciale dank voor de privéverzamelingen van Wim van de Hulst & Marion Rosendahl en Anthony Langley.

Bij de tentoonstelling is een gratis applicatie beschikbaar. De app geeft je een voorsmaakje op de expo en in de tentoonstelling kun je via de app extra informatie bij de getoonde foto’s en objecten bekijken. Al duizenden mensen downloadden de gratis app. Test de app zelf uit via: www.shootingrange.be. Er is tevens een catalogus verschenen bij de tentoonstelling uitgegeven door uitgeverij MER. Deze is beschikbaar in het Nederlands en het Engels. Een ruim aanbod publieksactiviteiten omkadert de expo. Zo staan er de komende weken nog het jongerenevent Nightwatch en het symposium Shooting Range over de rol van beelden in actuele conflicten op het programma. Daarnaast is er een vast aanbod workshops voor het onderwijs en rondleidingen die je bij de tentoonstelling kunt boeken. Vanaf maandag 27 oktober wordt op de Belgische televisiezenders één en Canvas het promotiefilmpje voor ‘Shooting Range. Fotografie in de vuurllinie?’ uitgezonden! Bekijk het filmpje alvast hier.

 

Lees ook:Grootste fototentoonstelling over Atget in Nederland
Lees ook:De Echo van Gabrielle Meijer
Lees ook:De glasnegatieven van Cuijpers
Lees ook:Kabinet van een onderzoeker: Anne Geene
Lees ook:Crowdfunding moet glasnegatieven Pierre Cuypers toegankelijk maken

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>