Kunstenaars krijgen Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2014

Vier winnaars voor de Koninklijke Prijs 2014 CREDITS: Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2014

Koning Willem-Alexander heeft in het Koninklijk Paleis Amsterdam de Koninklijke Prijs 2014 uitgereikt aan Niels Broszat, Koen Doodeman, Bob Eikelboom en Jessica Skowroneck. Na de feestelijke uitreiking opende de Koning de tentoonstelling waar de winnende werken en een selectie uit de overige schilderijen te zien zijn. 

De vier kunstenaars hebben allen om uiteenlopende redenen de harten van de juryleden gestolen. Dat blijkt uit de beschrijvingen uit het juryrapport.

Niels Broszat 
Niels Broszat (1980) kiest een kunstvorm die vreemd is in het Westen. Iconen zijn geen verbeeldingen van de werkelijkheid, maar een symbool voor het goddelijke. Bij Broszat worden de iconen verwrongen beelden. Mooi en afgrijselijk tegelijkertijd. De kleuren vloeken en de figuren zijn vervormd tot monsterlijke proporties. Zo ontstaan intrigerende beelden, complex en van een onverwachte rijkdom.

Broszat is gefascineerd door het contrast tussen de vrijheid die hij ervaart in dit oude medium en de strikte regels die ermee samenhangen. Hij laat kleuren en vormen ontsporen, maar zet zich ook als een monnik aan het werk om de icoonkunst zo getrouw mogelijk te volgen in de ambachtelijkheid. Hij zet het paneel zelf in elkaar en voegt een lakzegel toe aan de achterzijde. Broszat laveert tussen eigentijds en historisch.

Koen Doodeman 
In zijn schilderijen gebruikt Koen Doodeman (1987) meerdere patronen die hij over elkaar legt. Het gevaar louter decoratief te worden, weet hij knap te voorkomen. Daardoor laveren zijn werken tussen abstract en herkenbaar, expressief en decoratief. De plooien in het beeld zien we de laatste tijd vaker toegepast worden. Maar Doodeman volgt geen modieuze trend. De vouwen zijn geen illusionistisch trucje, maar een bepalend beeldelement dat juist voorkomt dat de decoratie de overhand krijgt. In plaats daarvan weet hij autonome beelden te scheppen met een grote tactiele kracht. Daarmee toont hij zich een waar kunstenaar die de metier van het schilderen doorziet.

Bob Eikelboom
Het werk van Bob Eikelboom (1991) getuigt van lef. Het is origineel, speels en enigszins spottend. Met de branie die past bij zijn leeftijd gaat hij een strijd aan met de grenzen van de schilderkunst. Hij onderzoekt de werking van het platte vlak. Zijn kleurrijke werken refereren aan de Pop Art. Hij verwerkt details uit beroemde schilderijen, van bijvoorbeeld Henri Matisse en Tom Wesselmann, tot magneetstrips. Deze magneten kunnen op een kleurrijke ondergrond worden geplakt. Daarmee daagt hij de toeschouwer uit tot participatie. En stelt hij de vraag wanneer een werk af is  en wie als maker beschouwd kan worden.

Jessica Skowroneck 
Jessica Skowroneck (1989) maakt stoer werk dat een grote mate van vrijheid ademt. Pure schilderkunst waarin het gaat om beweging, licht en kleur. Ze weet met weinig middelen een krachtig effect te bereiken. Het is werk dat aandacht verdient. Op het eerste gezicht lijkt het alsof de kunstenaar maar wat kliedert. Maar bij langdurige beschouwing groeit het werk meer en meer. Skowroneck bewandelt een smalle scheidslijn tussen vrijheid in schilderen en vrije penseelstreken. Het werk toont in zijn vrijheid een mate van beheersing die past bij een kunstenaar die durft te vertrouwen op haar intuïtie.  Waardoor een haast ongrijpbaar schilderij ontstaat.

De tentoonstelling met de werken van de vier winnaars zal tot en met 2 november te zien zijn. Het Koninklijk Paleis Amsterdam is gedurende de tentoonstelling geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur.

Lees ook:Pop-up STOOR: winkel en galerie voor de nieuwe generatie
Lees ook:Genomineerden Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2015
Lees ook:Koning reikt Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst uit
Lees ook:Koninklijke Prijs voor vier kunstenaars
Lees ook:Winnaars Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2011

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>