De complete collectie Rademakers

Een romantische reis terug in de tijd CREDITS: Noordbrabants Museum

De volledige collectie romantische schilderijen van ex-televisieproducent Jef Rademakers is vanaf 11 oktober 2014 te zien in Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch. Niet alleen de zeventig schilderijen die succes hadden in de Hermitage in Sint-Petersburg, maar ook circa dertig werken die nooit eerder in een museum zijn getoond. Omdat het echtpaar Rademakers na vijfentwintig jaar een punt zet achter hun verzamelwoede is de tentoonstelling Een Romantische Reis de eerste en laatste kans om de collectie in zijn geheel te ervaren.

De tentoonstelling is aangevuld met meubilair, kleding en muziek waardoor de expositie een fraai en sfeervol overzicht van de romantiek van de Lage Landen biedt. Deze tijd was een onverwacht invloedrijke periode in de Nederlandse kunstgeschiedenis. Het hart van de tentoonstelling wordt gevormd door de collectie Rademakers. Het is een unieke en zeer coherente verzameling: ze bestaat uitsluitend uit romantische schilderijen uit de eerste zeven decennia van de negentiende eeuw, gemaakt door kunstenaars uit Nederland en België. Het betreft zomer- en winterlandschappen, zeestukken, stadsgezichten, architectuurschilderijen, stillevens, nachtstukken, portretten en genrevoorstellingen van meesters als Andreas Schelfhout, Barend Koekkoek, Petrus van Schendel en David de Noter.

De werken zijn bijeengebracht door de in Roosendaal geboren Jef Rademakers en zijn vrouw Ursula. Na een succesvolle carrière als televisieproducent zoekt Jef Rademakers eind jaren ’80 een nieuwe manier om zijn leven – naar eigen zeggen –  te “betoveren”. Hij begint met het verzamelen van Nederlandse en Belgische meesters en werpt zich op als pleitbezorger van het romantische levensgevoel. In de tentoonstelling geeft Jef Rademakers zelf – door middel van filmfragmenten speciaal gemaakt voor de tentoonstelling – toelichting op zijn verzameling.

Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerd boek van 210 pagina’s over de Collectie Rademakers. De publicatie wordt uitgegeven door Lecturis, Eindhoven, het Musée National d’Histoire et d’Art Luxembourg en Het Noordbrabants Museum en is vanaf oktober verkrijgbaar in de Museum Shop. Voor bezoekers is in de tentoonstelling een gratis Verkenner verkrijgbaar: een handzaam gidsje met aanvullende informatie over de tentoonstelling en de romantische kunststroming. De tentoonstelling is te zien tot en met 25 januari 2015.

Lees ook:Jef Rademakers verkoopt deel verzameling
Lees ook:Een romantische kijk in het B.C. Koekkoek-huis
Lees ook:Fotograaf Carli Hermès exposeert met ‘Curves’ in Amsterdam
Lees ook:Japanners staan in de rij voor internationale expositie Museum Boijmans Van Beuningen
Lees ook:Vlaamse vedetten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>