Louis Raemaekers: van Roermondenaar tot wereldburger

Het Gekkenhuis van Louis Raemaekers CREDITS: Louis Raemaekers, Cuypershuis

Het maken van politieke tekeningen, het is iets wat niet voor iedereen weggelegd is. Maar Nederland kent wel degelijk enkele bekende politieke tekenaars. Louis Raemaekers (Roermond 1869 – Scheveningen 1956) was er één van. Daarom staat Raemaekers, samen met de eveneens uit Roermond afkomstige politiek tekenaar Joep Bertrams, centraal in een expositie, die het Cuypershuis organiseert in samenwerking met de Stichting Louis Raemaekers.

Op 11 november 1918 kwam er een einde aan de Eerste Wereldoorlog. Nederland was weliswaar neutraal gebleven in deze oorlog maar heeft hierin door Louis Raemaekers toch een rol van betekenis gespeeld. Deze politiek tekenaar voerde met zijn scherpe observaties en rake prenten vanaf augustus 1914 in verschillende gedrukte media effectief propaganda tegen de Duitse agressie. Bij zijn overlijden in 1956 noemde de Britse krant The Times hem de enige privépersoon, die een echt grote invloed heeft gehad op het verloop van de Eerste Wereldoorlog. Buiten de kring van vooraanstaande politici en legerleiders werd hij de enige man genoemd, die het lot van de volkeren heeft bepaald.

De expositie laat zien hoe deze zoon van een Roermondse boekdrukker en uitgever op de Varkensmarkt de loop van de wereldgeschiedenis mede heeft bepaald. In deze expositie is verder plaats ingeruimd voor Joep Bertrams. Hij neemt als politiek tekenaar honderd jaar later net als Louis Raemaekers destijds de politieke situatie in de media op de korrel.

Vanaf zondag 30 november 2014 tot en met zondag 25 januari 2015 is de tentoonstelling te bezichtigen in de projectruimte van het Cuypershuis.

 

Lees ook:Wisselexpositie ‘Joep Nicolas’ in het Cuypershuis verlengd
Lees ook:Een sieraad voor de stad Roermond
Lees ook:Prinses Beatrix opent tentoonstelling Joep Nicolas in Cuypershuis
Lees ook:Hoe de stad Roermond aan haar museum kwam
Lees ook:Roermond in de ban van het Cuypersweekend

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>