Oude Kerk brengt solotentoonstelling van Tony Oursler

Tony Oursler in de Oude Kerk CREDITS: Oude Kerk, Tony Oursler

Van woensdag 26 november 2014 tot eind maart 2015 vormt de Amsterdamse Oude Kerk de gedroomde locatie voor Tony Ourslers eerste solotentoonstelling in Nederland sinds 20 jaar. Het oeuvre van de geboren en getogen New Yorker Tony Oursler (1957), die samen met Bill Viola en Gary Hill tot de tweede generatie videokunstenaars behoort, bestrijkt een brede waaier van technieken en media. Het verkent de complexe relaties tussen hoge en lage cultuur en tussen individu en massamedia en het doet dit met humor, ironie en verbeeldingskracht.

Ourslers tentoonstelling benut het sacrale karakter van de Oude Kerk om een mengeling van historische en eigentijdse visies op ongrijpbare, parallelle werelden tot stand te brengen. Met behulp van foto’s, videofragmenten, filmshots, tekeningen, manuscripten en prints creëert Oursler een alternatieve beeldenstorm die zich dwars door de kerk heen beweegt en erfgoed en kunst op onnavolgbare wijze samen knoopt. Een aantal
bekende installaties uit zijn spraakmakende oeuvre krijgt een plaats in ruimtes als de kerkmeesterskamer, de collegekamer, de spiegelkamer en het heilig graf. “In de Oude Kerk”, aldus Oursler, “zie je de sporen van een cultuur in verandering. Met behulp van projecties en interactiviteit verander ik de historische ruimte in een spiegel voor ons huidige tijdsgewricht.”

Ourslers werk maakt deel uit van de collecties van o.a. het MOMA in New York, Tate Modern in Londen en Musee d’Orsay en Centre Pompidou in Parijs. Recent exposeerde hij op de Biënnale van Venetië en in het Pinchuk Art Centre in Kiev. Tevens regisseerde hij David Bowie’s videoclip voor het in 2013 uitgebrachte nummer ‘Where are we now?’. Sinds 1995 heeft Oursler niet meer solo in Nederland geëxposeerd. De Oude Kerk is het oudste gebouw van Amsterdam en staat midden op de wallen. Met een regelmatig terugkerend inhoudelijk debat en ruimte voor hedendaagse kunst wil de Oude Kerk zich profileren als de vrijplaats die de historie van Amsterdam in ere houdt. De programmering omvat tentoonstellingen van (inter-)nationale kunstenaars, debatten, performances en experimentele projecten in samenwerking met onder meer het
Stedelijk Museum Amsterdam, Amsterdam Museum en De Appel Arts Centre.

Lees ook:Germaine Kruip maakt het onzichtbare zichtbaar in de Amsterdamse Oude Kerk
Lees ook:Sarah van Sonsbeeck in de Oude Kerk
Lees ook:Oude Kerk lanceert vernieuwende luisterroute met actrice Halina Reijn
Lees ook:De Armando-collectie van Tony de Meijere
Lees ook:Come Closer in de Oude Kerk

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>