Kunst om van te smullen door Peter Anton

Supersweet kunst CREDITS: Peter Anton, Gallery Delaive

De Amerikaanse kunstenaar Peter Anton opent zijn eerste solo tentoonstelling in Nederland, bij Gallery Delaive in Amsterdam op 27 september. Peter Anton (1963) geniet internationale bekendheid door zijn bigger-than-life sculpturen van levensechte bonbons en ander snoep. De opening valt samen met OPEN!, de start van het nieuwe kunstseizoen in het Spiegelkwartier waaraan ruim 70 galeries en antiquairs deelnemen. 

Peter Antons hyper- realistische sculpturen van bonbons, ijsjes, lolly’s en taartjes doen denken aan de Pop Art van Claes Oldenburgh, Jeff Koons en Andy Warhol. Niet voor niets wordt Anton ook wel ‘Candy Warhol’ genoemd. Anton haalt inspiratie uit zijn fascinatie voor voedsel: “In my sculptures I like to alter and overstate foods to give them new meanings. I have an innate reverence for the things we eat. Food brings people together and there is no better way to celebrate life.” De schitterende, kleurrijke composities van verleidelijke pralinés, ganaches en likeur bonbons zijn lustopwekkende stillevens. Ondeugend zijn her en der hapjes genomen of resten in het papieren bakje slechts nog donkere chocolade snippers. “Through the use of humor, scale, irony, and intensity in my forms, the foods we take for granted become aesthetically pleasing and seductive in atypical ways.”, stelt Anton. “I like to create art that can lure, charm, tease, disarm and surprise.”

In zijn streven zo’n realistisch mogelijk beeld te maken experimenteert Anton met veel verschillende materialen, waaronder: gips, plastic, hout, hars, aluminium, klei, acryl en olieverf. Een zeer nauwkeurig en gedetailleerd werkproces heeft als resultaat levensechte bonbons die een onvervulbaar verlangen in de kijker los maken. Anton: “My sculptures put viewers in a vulnerable state so that I can communicate with their inner selves in a more honest and direct way. I activate the hunger people have for the things that give them pleasure and force them to surrender. The sensual nature of the works stimulates basic human needs and desires that generate cravings and passion.”

Antons werk werd al over de hele wereld gepresenteerd, maar is nieuw in Nederland. Op de internationaal gerenommeerde kunstbeurs TEFAF in Maastricht eerder dit jaar, was het werk van Peter Anton publieksfavoriet. Gedurende de beurs werden er duizenden foto’s gemaakt en in anderhalve dag werden er 3.000 fotokaarten van Antons bonbons sculptuur meegenomen door bezoekers. Zijn werk maakt deel uit van grote collecties als die van Bill en Hillary Clinton, Keith Richards van de Rolling Stones en de Koninklijke familie van Jordanië en is opgenomen in de vaste collectie van onder meer The Portland Museum of Art. Modemerk Louis Vuitton bracht recent een hommage aan Peter Anton in de etalages van de winkels wereldwijd. Voor een indicatie van de werken van Peter Anton bij Gallery Delaive, kijk hier.

Lees ook:Wandelende sculpturen van Erwin Wurm
Lees ook:Onontdekte werken Andy Warhol komen boven water
Lees ook:Gastcurator Andy Warhol krijgt oorkonde
Lees ook:Sculpturen en land art bij World Art Delft
Lees ook:Zeno X exposeert: Jan de Maesschalck en Anton Corbijn

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>