De droomwereld van Annemarie Petri

Galerie Beeldkracht, Annemarie Petri, De Stad 4, De Stad 4, De stad waar de mensen steeds meer moeite hadden om het hoofd boven water te houden CREDITS: Annemarie Petri, Galerie Beeldkracht

Galerie Beeldkracht in Scheemda is al jarenlang fan van de gedetailleerde romantische droomwerelden die de Haagse kunstenares Annemarie Petri realiseert. Daarom wordt vanaf 14 september voor de vierde keer een solo-expositie van de kunstenares gehouden. Na 2003, 2006 en 2011 wordt opnieuw het unieke werk van Petri getoond. 
Tijdens de nieuwe expositie toont de kunstenares haar nieuwste serie etsen. Deze etsen vertonen een fantasiewereld die een verbintenis lijkt te zoeken met de fascinerende verhalen over de verzonken stad Atlantis. In het meest recente werk van Petri is een mysterieuze architectonische wereld te zien die wellicht ontdekt zou kunnen zijn door iemand als Jules Verne. De diepe band die Petri voelt met het verleden komt in haar werk tot uiting. Ze is onder meer onder de indruk van het werk van de Italiaanse graficus Giovanni Battista Piranesi uit de 18de eeuw, die bekend is vanwege zijn gravures en etsen van stadsgezichten en denkbeeldige kerkers. Andere beroemde kunstenaars uit het verleden behoren tot haar meest geliefde inspiratiebronnen, zoals Rembrandt, Canaletto, Arcimboldo, Jeroen Bosch en William Morris. Conservator Bob van den Boogert van het Amsterdamse Rembrandthuis beschouwt Petri als “een echte romanticus, iemand die op een heel mooie manier zoekt naar andere werelden, waar schoonheid en harmonie heersen en waar ruimte is voor artistieke verbeelding.”

Petri maakt niet alleen eigen kunst, maar eigent zich ook beeldmateriaal van anderen toe voor haar werk. Dat kenmerkt de eigentijdse kant van haar werk en ligt in de lijn van de ‘appropriation art’ kunstenaars uit de jaren ’80 van de vorige eeuw met kunstenaars als Sherrie Levine, David Salle, Jeff Koons en Barbara Kruger. De titel van haar nieuwe serie etsen ‘De onzichtbare steden’ van Petri, die op de expositie te zien zullen zijn, ontleende de kunstenares aan de roman Le città invisibili van Italo Calvino uit 1972, gebaseerd op Marco Polo en zijn reizen aan de Mongoolse leider Kublai Khan. Maar tijdens de expositie zijn niet alleen etsen te zien. Ook diverse bronzen beelden van de hand van Petri zijn bij Beeldkracht te aanschouwen.

De expositie opent op 14 september en loopt tot en met 19 oktober. Galerie Beeldkracht is geopend van woensdag tot en met zaterdag van 10 tot 18 uur en zondag van 12 tot 17 uur.

Lees ook:De Zeespiegels van Ellen van Toor
Lees ook:Kunstenares verspreidt gratis etsen
Lees ook:Tussen sneeuwwit en inktzwart van Annemarie van Haeringen
Lees ook:Groninger Museum toont ‘voetbalheld’ Rutger III
Lees ook:Belinda Petri wint de fotowedstrijd Fotografeer je eigen Vorstelijke illusie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>