Groninger Museum brengt verzameling Jan Albert Sichterman bijeen

Clara, het huisdier van Jan Albert Stichterman CREDITS: Groninger Museum

Jan Albert Sichterman stond in de achttiende eeuw bekend als de Koning van Groningen. Hij was puissant rijk en een groot verzamelaar van kunst. Maar na zijn dood werd zijn collectie geveild en viel zijn verzameling uiteen. Het Groninger Museum is er nu in geslaagd deze prachtige stukken opnieuw bijeen te brengen en toont dit in een expositie. 

In een persbericht meldt het Groninger Museum dat Jan Albert Sichterman was voorbestemd voor een militaire carrière. In 1716 moest hij vluchten als gevolg van een duel met dodelijke afloop. Hij trad in dienst van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). In de Nederlandse vesting Bengalen leerde hij zijn echtgenote kennen. In 1745 keerden ze terug naar Groningen en betrokken een royaal huis aan de Ossenmarkt. Het huis stond boordevol met porselein, veelal met zijn eigen familiewapen erop, schilderijen in gouden lijsten, uitheemse meubelen en kunstschatten. Zijn collectie imponeerde iedere bezoeker, maar zijn dood zorgde dus voor het uiteenvallen van de collectie.

Jarenlang zoeken heeft er toe geleid dat de collectie voor een groot deel weer compleet is en nu te zien in het Groninger Museum. De tentoonstelling bevat een unieke verzameling Aziatische keramiek, prachtige portretten geschilderd door Philip van Dijk, Cornelis Troost en anderen, onwaarschijnlijk fijn knipwerk van Koster, meubelen, zilver, sits en natuurlijk herinneringen aan Clara de neushoorn, zijn huisdier in Bengalen.

De tentoonstelling is te zien van 20 september 2014 tot en met 1 maart 2015

Lees ook:Laatste weekend David Bowie is in het Groninger Museum
Lees ook:Vijf miljoenste bezoeker voor Groninger Museum
Lees ook:100.000e bezoeker voor tentoonstelling Rodin – Genius at Work
Lees ook:Groninger Museum ontvangt legaat Jan Bouman
Lees ook:Go China! trok half miljoen bezoekers

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>