All of us, de mens door de ogen van Hans Hoekstra

Het boek bij de expositie CREDITS: W Books

Vanaf 9 september is in het Drents Museum in Assen de tentoonstelling All of us te zien van de jonge  kunstenaar Hans Hoekstra. Hans Hoekstra is niet zomaar een kunstenaar. In 2009 won hij de Koninklijke Prijs voor de Vrije Schilderkunst, terwijl de in 1983 geboren kunstenaar toen nog maar net twee jaar afgestudeerd was aan Academie Minerva in Groningen en in 2009 aan De Ateliers in Amsterdam.  Al tijdens zijn studie mocht Hoekstra exposeren en na het winnen van zijn prijs heeft hij zich verder ontwikkeld als kunstenaar. De schilderijen van Hoekstra bestaan vooral uit dunne, bijna tweedimensionale figuren. Zij kijken de kijker niet aan, maar staren in het oneindige, het onzichtbare, dat wat wij niet zien. Hoekstra is een meester in het inzet van een onjuist perspectief, waardoor een simpel beeld toch heel spannend kan worden. De mens blijft daarbij een centrale rol spelen, al ziet Hoekstra de mens eigenlijk niet altijd als een mens.

De mens als object binnen het geheel is waar Hoekstra vaak gebruik van maakt. Soms zijn de mensfiguren in zijn werken dan ook hoekig of zelfs vlak, wat het erg interessant maakt om naar te kijken. Tel daarbij op dat Hoekstra van grote formaten qua werk gebruik maakt en je kunt je bedenken dat je bijna in zijn werk wordt gezogen. Details zijn daarbij overbodig, terwijl diezelfde details in zijn tekeningen juist wel weer aanwezig zijn, want Hoekstra is niet alleen een schilder, maar ook een tekenaar. De tekeningen zijn inclusief details vaak een soort voorstudie voor zijn uiteindelijke schilderijen.

Al met al zorgt de manier van werken van Hans Hoekstra er voor dat er een soort tijdloos vacuüm ontstaat, waarbij het alleen gaat om de beelden die je ziet, leidend tot een overpeinzing in een wereld die niet stil staat en ons voortdurend laat denken. De tentoonstelling van Hans Hoekstra is te zien tot en met 11 januari 2015 in het Drents Museum. Bij de expositie verschijnt ook een boek, uitgegeven door W Books. Dit boek kost 22,50 euro en is verkrijgbaar vanaf 6 september.

Lees ook:Painful Painting in het Uur van de Wolf
Lees ook:De kleur, het licht en het landschap van Nathalie Duivenvoorden
Lees ook:Kerst met uitgeverij Waanders & De Kunst
Lees ook:De Schetsende Verhalen van Joop van Egmond
Lees ook:BEINGS: de wilde verschijnselen van het nu

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>