De jaren ’60 in het Rijksmuseum

Aat Veldhoen, Robert Jasper Grootveld en Netty Dagevos, rotaprent 1964 CREDITS: Aat Veldhoen, Rijksmuseum

Het Rijksmuseum organiseert in samenwerking met Museum Beeld en Geluid en EYE Filmmuseum op 12 september een dynamisch publiekssymposium vol nooit vertoonde filmbeelden, interviews met ooggetuigen, columns en lezingen. Freek de Jonge, Wim T. Schippers, Louis van Gasteren, James Kennedy en vele anderen blikken terug op de Nederlandse maatschappelijke omwentelingen van de jaren zestig.

In de zomer van 1964, nu vijftig jaar geleden, stond Nederland aan de vooravond van een ludieke revolutie. Het land werd beroemd als progressief laboratorium van vrije liefde, drugs, maar ook van nieuwe vormen van kunst. Kunst moest een happening zijn, niet een schilderij aan de museummuur, maar op straat, voor iedereen. Het symposium Laboratorium Holland 1955-1970 valt samen met een nieuwe tentoonstelling van zogeheten ‘rotaprenten’ van kunstenaar Aat Veldhoen (1934) en van ‘provo’-kunst van Luuks Laboratorium in de presentatie van de Twintigste Eeuw in het museum.

Het symposium zelf biedt een terugblik van Freek de Jonge en interviews door Aukje Holtrop met bekende ooggetuigen van de jaren 60′s: Wim T. Schippers en Louis van Gasteren. Verder wordt de experimentele film Gyromorphosis (1957) vertoond, evenals een recent teruggevonden filmfragment van Le Corbusier voor Le Poème Électronique (1958). Ook zijn er historische televisiebeelden van ‘anti-rookmagiër’ Robert Jasper Grootveld (1932-2009) en van het ‘Provo Konsilie’ in Borgharen in 1966. En er zijn lezingen van onder meer Bart van Heerikhuizen (oud-Provo en socioloog) en historicus James Kennedy (auteur van Nieuw Babylon in aanbouw. Nederland in de jaren zestig).

Deze zomer is het bovendien 50 jaar geleden dat kunstenaar Aat Veldhoen met het ‘rotaprentenplan’ zijn kunst op straat bracht. Dankzij de rota- of offsetpers kon Veldhoen zijn werk snel en in grote oplage drukken. De stapels prenten werden vanaf een bakfiets door Robert Jasper Grootveld voor drie gulden in Amsterdam verkocht. Veldhoen wilde dat iedereen zijn rotaprenten aan de muren kon hebben en dat ze niet zou verdwijnen in mapjes van verzamelaars. De tentoonstelling van Aat Veldhoen start op 22 augustus en loopt tot en met 5 januari 2015.

Ook de kunst van het Luuks Laboratorium uit Maastricht was bedoeld voor het grote publiek. Nu beleeft het ‘anarcho-ludieke’ drukwerk van Luuks, ook wel Ontbijt op bed-groep genoemd, een primeur op de muren van het Rijksmuseum. Door middel van experiment en provocatie moest de gevestigde orde eind jaren ’60 op losse schroeven worden gezet.

Wie interesse heeft in het bijwonen van het symposium Laboratorium Holland 1955-1970, De opstand van de Homo Ludens op film, televisie en in museumobjecten kan zich inschrijven via rijksmuseum.nl/nl/laboratorium. Het symposium is op 12 september.

 

Lees ook:N8 viert 15-jarig jubileum met symposium
Lees ook:Steve Schapiro komt naar Nederland
Lees ook:Filmmaker en kunstenaar Robert Breer overleden
Lees ook:Jong talent in Amsterdam
Lees ook:Therrien en Meertens in museum de Pont

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>