Het Parijs van de Nederlandse kunstenaars

Piet van der Hem, Moulin Rouge, ca 1908-1909 olieverf op doek, 81×100 cm. CREDITS: Particuliere collectie, Museum De Fundatie.

Vanaf 13 september is in Museum de Fundatie in Zwolle de tentoonstelling ‘Van Gogh tot Cremer – Nederlandse kunstenaars in Parijs’ te zien. Centraal staat de artistieke pelgrimage van Nederlanders naar Parijs, die eind 19e eeuw op gang kwam en duurde tot en met de jaren ’50.

Honderden schilders, beeldhouwers en tekenaars uit Nederland, waaronder Vincent van Gogh, Kees van Dongen, John Rädecker, Piet Mondriaan, Charlotte van Pallandt, Karel Appel, Jan Cremer en vele andere Nederlandse kunstenaars, verbleven in die periode voor korte of langere tijd in Parijs. Waar de éen zich door de stad zelf liet inspireren, richtte de ander zich op de kunst van de internationale avant-garde. Bij terugkeer naar Nederland nam iedereen in zijn werk een stukje Parijs met zich mee in zijn of haar werk. De tentoonstelling in de Fundatie toont dan ook niet alleen een overzicht van het Nederlandse modernisme, maar ook een veelzijdig portret van Parijs als kunsthoofdstad van de wereld.

Een werk van Vincent van Gogh is de aanleiding voor de expositie. In 2010 werd het schilderij De molen ‘Le Blute Fin’ van Vincent van Gogh uit 1886 in de collectie van Museum de Fundatie ontdekt. Van Gogh, die aan de wieg stond van de moderne kunst, maakte het schilderij kort na aankomst in de Franse lichtstad in maart 1886. Het kleurrijke doek is een kantelpunt zijn oeuvre. Voor het eerst liet hij zien bereid te zijn om de kunst van het verleden, met name de Franse romantiek, in te ruilen voor die van zijn eigen tijd. In Parijs legde Van Gogh de basis voor het stralende palet en de nerveuze toets die zijn latere stijl karakteriseren.

Speciale aandacht op de expositie in Museum de Fundatie is er voor de vernieuwende Nederlandse beeldhouwkunst uit de jaren ’20 en ’30. Onder meer John Rädecker, Han Wezelaar, Bertus Sondaar en Charlotte van Pallandt maakten de weg vrij voor een autonome Nederlandse beeldhouwkunst.

Wie de invloed van Parijs op de Nederlandse kunstenaars met eigen ogen wil aanschouwen, zal dus vanaf volgende maand terecht kunnen in Zwolle. De tentoonstelling is te zien tot en met 4 januari 2015.

Lees ook:Echte Van Gogh in Zwolle ontdekt
Lees ook:Kunst TV – Don McLean: Starry starry night
Lees ook:Fotowedstrijd Mijn Vincent in Het Noordbrabants Museum
Lees ook:Kunstenaar kweekt oor van Vincent van Gogh
Lees ook:Robert Zandvliet over zijn inspiratie door Van Gogh

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>